«Εφ΄ όλης της ύλης» η επίσκεψη Ράις

Συναντήθηκε με Καραμανλή και Μπακογιάννη
Τρίτη, 25 Απριλίου 2006 16:04
UPD:17:26

A- A A+

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και κυρίως στο Κόσοβο, αλλά και το θέμα της ασφάλειας της ενέργειας, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.

Οπως είπε η κ. Μπακογιάννη, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, κάνοντας παράλληλα λόγο για εδραιωμένη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

«Οι στόχοι μας σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν. Όπως όμως είναι φυσικό για χώρες δημοκρατικές και στις οποίες κυριαρχεί η ελευθερία της γνώμης, δεν ταυτιζόμαστε πάντα ως στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, για αυτό η συνεργασία μας είναι και θα είναι συστηματική. Επιδιώκουμε τον καλύτερο συντονισμό μας και την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα προς αμοιβαίο όφελος», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν

«Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται και πιστεύουν ότι το Ιράν δεν είναι Ιράκ», ωστόσο «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αποσύρει καμία επιλογή από το τραπέζι», τόνισε η κ. Ράις ερωτηθείσα για την κρίση με το Ιράν.

«Βρισκόμαστε σε διπλωματική τροχιά. Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες. Θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς ότι θα προκύψει ένα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο πνεύμα του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα τί θα προβλέπει αυτό το ψήφισμα. Αυτή τη στιγμή προέχει με διπλωματικά μέσα να πείσουμε το Ιράν να συμμορφωθεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, η Κοντολίζα Ράις διευκρίνισε ότι η χώρα της δεν βρίσκεται σε διαφωνία με το λαό του Ιράν. «Θεωρούμε ότι του αξίζει καλύτερη μεταχείριση από αυτή που εισπράττουν από τη σημερινή ηγεσία τους, η οποία απομονώνει όλο και περισσότερο τη χώρα. Επίσης, δεν συζητούμε αν η Τεχεράνη δικαιούται ή όχι να έχει πυρηνική ενέργεια για πολιτική χρήση. Μπορεί να έχει πυρηνική ενέργεια για τέτοια χρήση, αλλά με δεδομένη την προηγούμενη συμπεριφορά της, θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Όταν, όμως, η διεθνής κοινότητα ομιλεί και ζητεί από ένα κράτος - μέλος της να κάνει κάτι, θα πρέπει να είναι και αξιόπιστη. Θα επιστρέψουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την Έκθεση της ΙΑΕΑ και κατόπιν θα δούμε τα επόμενα βήματά μας. Πάντως δεν μπορούμε να έχουμε μια νέα προεδρική δήλωση, κυρίως όσο το Ιράν εξακολουθεί να αψηφά τους κανόνες της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της, εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και τόνισε την ανάγκη συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λήψης των αποφάσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είμαστε στη μέση μιας διπλωματικής προσπάθειας, η οποία έχει ακόμη εργαλεία για να μπορέσει να είναι αποτελεσματική», δήλωσε η ελληνίδα ΥΠΕΞ, καλώντας την Τεχεράνη να αποφεύγει δηλώσεις οι οποίες αυξάνουν την δυσπιστία της διεθνούς κοινότητας.

Τουρκία - Κυπριακό

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ για την περιοχή, εξήγησε η κ. Ράις, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν κριτήρια τα οποία θα πρέπει να ικανοποιηθούν» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Τουρκία, γιατί «η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα και θα πρέπει να έχει αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική».

«Όσο για την δουλειά που πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε, «είναι αρκετή και βεβαίως και το θέμα της Κύπρου ανήκει σε αυτά που πρέπει να γίνουν. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και προσπάθεια τόσο από την πλευρά της Τουρκίας όσο και από την πλευρά της Κύπρου. Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ήταν ακόμη διχοτομημένη και νομίζω ότι υπήρχε τότε η συναντίληψη (understanding) ότι η Λευκωσία όχι μόνο δεν θα έκανε τίποτε για να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας, αλλά και θα βοηθούσε ενεργά, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσιζε σχετικώς. Εμείς ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές: την Τουρκία να κάνει ό,τι πρέπει, αλλά και την Κύπρο να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αρθεί η απομόνωση της "βόρειας Κύπρου" και να ενεργήσει υπεύθυνα στην προσπάθεια εκπλήρωσης των "στοιχείων" που είναι σημαντικά για την ένταξη της Τουρκίας».

Η κα Ράις εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την «εποικοδομητική στάση» που επέδειξε η Ελλάδα στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τοποθετήθηκε και η κ. Μπακογιάννη, η οποία, ωστόσο, επισήμανε ότι η πλήρης ένταξη θα πρέπει να έλθει ως επιβράβευση της πλήρους ανταπόκρισης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πορεία την οποία η ίδια έχει επιλέξει να ακολουθήσει. Τόνισε ακόμη την ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ανέδειξε τις θαρραλέες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την Τουρκία.

«Προσβλέπουμε στην ανταπόκριση της Τουρκίας, η οποία για την ώρα δεν είναι η δέουσα. Αντιθέτως, δυστυχώς, πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα καλής γειτονίας, ούτε με την επιδιωκόμενη από την Τουρκία συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη.

Σε ό,τι δε αφορά το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και έκανε λόγο για μια νέα δυναμική, η οποία έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό και πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μια προσπάθεια που να προσφέρει σοβαρά εχέγγυα επιτυχίας. Κανείς δεν αντέχει άλλη αποτυχία. Η Ελλάδα, σε συνεργασία πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται ουσιαστικά και αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε.

Ενέργεια

Στην ανάγκη εγγύησης της ασφάλειας της ενέργειας αναφέρθηκαν οι δύο υπουργοί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Η κ. Ράις τόνισε ότι «το θέμα δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συζητεί ήδη τις εναλλακτικές λύσεις της» και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις σκέψεις για εναλλακτικούς αγωγούς, χωρίς να περιορίζει τις ανησυχίες της στο θέμα του ρωσικού μονοπωλίου.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στους ελληνικούς αγωγούς και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, ενώ εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν διαφορετικές πηγές ενέργειας. Έκανε μάλιστα λόγο και για το σημαντικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία διαθέτει σύγχρονο στόλο μεταφοράς αερίου και πετρελαίου και πρόσθεσε:

«Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη ισχύει η προσπάθεια να μπορέσουμε να έχουμε πηγές ενέργειας από διαφορετικά σημεία, πάντα σε σχέση με την τιμή της ενέργειας την οποία καταναλώνουμε σε τοπικό επίπεδο».

Η Κοντολίζα Ράις, η οποία έγινε δεκτή και από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αναχώρησε στη συνέχεια για την ¶γκυρα, όπου θα έχει επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Πηγή: ΑΠΕ - MΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή