«Ραφαήλ»: Πού υπάρχουν προβλήματα από την κακοκαιρία

Τρίτη, 01 Ιανουαρίου 2019 13:47
UPD:20:53
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
A- A A+

Σημαντικά ύψη βροχής, χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, αλλά και θυελλώδεις βοριάδες στα ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στον Κορινθιακό Κόλπο έφερε η πρωτοχρονιάτικη κακοκαιρία «Ραφαήλ».

Ανεκτέλεστα είναι από το απόγευμα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό, ενώ έκλεισε και το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο lamianow.gr, επιτυχώς ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από ξενοδοχείο στο Γαρδίκι Φθιώτιδας, όπου το χιόνι ξεπερνά τους 70 πόντους.

LAMIANOW.GR

Κατά τον ίδιο ιστότοπο, χωριά της Οίτης, αλλά και της δυτικής Φθιώτιδας, όπως Κυριακοχώρι, Πάππα, Δάφνη κ.ά. έχουν αποκλειστεί από τον χιονιά.

Στην Κω, μικροπροβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες. Λόγω της ισχυρής βροχής, ξεχείλισαν χείμαρροι και κατά τόπους διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε μία περίπτωση αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά πλημμυρισμένου ποταμού κι έπεσε σε χαντάκι στην περιοχή της Συντριανής, χωρίς περαιτέρω συνέπειες, αφού ο οδηγός του δεν έπαθε τίποτα.

Στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στο νέο στάδιο της Κω πλημμύρισαν τα γύρω οικόπεδα, όπως και κατοικίες, ενώ μικροπροβλήματα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της πόλης. Επί ποδός είναι από το απόγευμα το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, οι υπηρεσίες του δήμου Κω, οι διασώστες καθώς και το προσωπικό της πυροσβεστικής.

Αττική: 100 κλήσεις για κοπές δένδρων - Αναφορές για διακοπές ρεύματος

Προβλήματα έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι πνέουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Από το πρωί, υπάρχουν αναφορές για διακοπές ρεύματος σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Αττικής.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η πυροσβεστική δέχθηκε 100 κλήσεις για κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων στην Αττική, κυρίως σε Γλυφάδα και Βούλα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στον Νομό Τρικάλων, ξεπέρασε τους 50 πόντους το ύψος του χιονιού στα ορεινά των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας, ενώ μηχανήματα της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας ρίχνουν αλάτι προκειμένου το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και οι ισχυρότερες ριπές ανέμων

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, σημαντικές βροχοπτώσεις καταγράφηκαν την Πρωτοχρονιά ανά τη χώρα.

Συγκεκριμένα, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής που έχουν καταγράψει οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι τις 6 το απόγευμα της Τρίτης 1 Ιανουαρίου είναι:

  1. Κολυμπάρι Χανίων: 194 mm
  2. Στενή Ευβοίας: 136 mm
  3. Φούρνοι: 100 mm
  4. Φαλάσαρνα Χανίων: 96 mm
  5. Πλατανιάς Χανίων: 87 mm
  6. Ικαρία: 70 mm
  7. Βίλια Αττικής: 65 mm
  8. Έμπωνας Ρόδου: 63 mm

Αντίστοιχα, οι οκτώ ισχυρότερες ριπές ανέμων που έχουν καταγράψει οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα ήταν:

  1. Πάτρα-Ρωμανός: 124 km/h
  2. Ισθμός Κορίνθου: 114 km/h
  3. Πεντέλη: 105 km/h
  4. Πάτρα-Πανεπιστήμιο: 98 km/h
  5. Μονεμβασιά: 97 km/h
  6. Αντίκυρα Βοιωτίας: 92 km/h
  7. Παξιμάδα Καρύστου: 92 km/h
  8. Σκύρος: 90 km/h

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Στο μεταξύ, κλειστή είναι από τις 7 το πρωί της Πρωτοχρονιάς η λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ, λόγω χιονόπτωσης.

Οι βροχοπτώσεις, το χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Πέλλας, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Αιτωλοακαρνανίας.

Στο μεταξύ, από πτώσεις βράχων λόγω της κακοκαιρίας έκλεισε προσωρινά η γραμμή του οδοντωτού «Διακοπτό-Καλάβρυτα». Ωστόσο, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σύντομα και, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα δρομολόγια του οδοντωτού εκτελούνται κανονικά.

Μικρή υποχώρηση του πρανούς στη Χ.Θ. 165+00 προκάλεσαν τη νύχτα οι  έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Αιγιάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού. Για προληπτικούς λόγους, εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μήκος 3,2 χιλιομέτρων (Χ.Θ. 163+600-166+800).

Μηχανικοί από το τοπικό εργοτάξιο βρίσκονται στο σημείο και εξετάζουν το πρανές για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς και να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις. Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Σε Θεσσαλία-Μαγνησία

Αρκετό χιόνι έχει πέσει σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας την πρώτη μέρα του χρόνου. Στα λευκά έχει ντυθεί η περιοχή της Σπηλιάς, αλλά και ορεινές περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας.

Στα λευκά έχει ντυθεί και το Πήλιο. Το χιόνι ξεκινάει από το Κατηχώρι και φτάνει μέχρι το Καράβωμα, ενώ στην περιοχή της Ανάβρας προσεγγίζει το μισό μέτρο.

Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολινδρίνη στο ΑΜΠΕ, τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς στην περιοχή του Πηλίου, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χανιά: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα σε σημεία του εθνικού αλλά και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα έχουν αναφερθεί καταπτώσεις βράχων και πετρών, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον οδικό άξονα από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι, όπου, εκτός από καταπτώσεις πετρών, έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου όπου απαιτείται η ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών.

Λόγω κατολίσθησης χωμάτινων όγκων, έκλεισε η επαρχιακή οδός από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου, όπου και έχουν αποσταλεί μηχανήματα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων αναφέρθηκαν σε περιοχές του δήμου Χανίων, ενώ λόγω της καταρρακτώδους βροχής ανέβηκε και η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κλαδισσό.

Ο καιρός το επόμενο διήμερο

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αύριο Τετάρτη 02/01/2019 αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σχεδόν παντού, καθώς οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Από την Πέμπτη, ωστόσο, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή