Ράις: Η Κύπρος θα πρέπει να βοηθήσει στην εξομάλυνση της τουρκικής ένταξης

Τρίτη, 25 Απριλίου 2006 20:43
A- A A+

«Θα ήθελα να διερευνήσω τόσο εδώ, όσο και στην Τουρκία εάν πραγματικά υπάρχει βάση -και αν ναι σε τι συνίσταται- για μια νέα προσπάθεια διευθέτησης του Κυπριακού. Πρέπει πραγματικά να δούμε εάν υπάρχει βάση. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να μπούμε ξανά σε μια διαδικασία μιας συντονισμένης και εντατικής διεθνούς προσπάθειας, η οποία να οδηγηθεί (και πάλι) σε αποτυχία», απάντησε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί, ηπρος το ΑΠΕ και τέσσερις αθηναϊκές εφημερίδες.

Η κ. Ράις εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα, οι Ελληνοκύπριοι «οι οποίοι είναι πλήρη μέλη της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν αυτή τη συμμετοχή τους για να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της ένταξης της Τουρκίας και όχι για να την μπλοκάρουν. Και αυτό γιατί μία βασική ανησυχία, όταν η Κύπρος έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως διαιρεμένο νησί, ήταν ότι θα επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την "πλατφόρμα" για να δυσκολέψει την τουρκική ένταξη. Η Κύπρος πάντοτε έλεγε ότι δεν είναι αυτή η πολιτική που θα ακολουθήσει και άρα θα πρέπει να ενεργήσει σήμερα προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά την κρίση με το Ιράν, η κ. Ράις διαβεβαίωσε ότι «ο χρόνος της διπλωματίας δεν έχει τελειώσει».

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς τις πιθανότητες υιοθέτησης μιας ενιαίας θέσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα πρέπει όσα κράτη το επιθυμούν να στείλουν ένα αυστηρό μήνυμα στο Ιράν, στο πλαίσιο μιας "Συμμαχίας των Προθύμων". "Συμμαχία των Προθύμων, δεν σημαίνει συμμαχία για να αναλάβουμε στρατιωτική δράση. Σημαίνει εάν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα λογικά βήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αυξήσουμε την πίεση στο Ιράν, ορισμένα κράτη που θέλουν θα μπορούν να το κάνουν".

Τέλος, επανέλαβε ότι "το Ιράν δεν είναι σαν τη Βόρεια Κορέα, ούτε σαν το Ιράκ".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή