Απαγωγή και κράτηση υπόπτων τρομοκρατών από τη CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος

Διαπιστώνει έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 12:09
A- A A+

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέχθηκαν την απαγωγή, μεταφορά και κράτηση υπόπτων για τρομοκρατική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ευρωπαϊκό έδαφος, αναφέρεται σε σχέδιο έκθεσης της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τη δράση της CIA στην Ευρώπη.

Χώρες όπως η Ιταλία, η Σουηδία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανέχθηκαν την απαγωγή, κράτηση και φυλάκιση υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο έδαφός τους, διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης και επισημαίνουν: «Ορισμένες κυβερνήσεις δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζαν τις δραστηριότητες παράνομης κράτησης προσώπων που συνέβησαν στο έδαφός τους, τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμιά τους».

Σύμφωνα με την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «η CIA είναι σαφώς υπεύθυνη για απαγωγές, κρατήσεις και παράνομες φυλακίσεις στο έδαφος χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνοντας ότι οι δραστηριότητες αυτές παραβίασαν συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον μια από τις περιπτώσεις αυτές αφορά πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον λιβανικής καταγωγής γερμανό πολίτη Χάλεντ αλ Μάσρι, ο οποίος απήχθη από την CIA στην ΠΓΔΜ και κρατήθηκε ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση στο Αφγανιστάν 2004.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, η CIA υπενοικίασε αεροσκάφη χρησιμοποιώντας ανύπαρκτα ονόματα αεροπορικών εταιρειών για να μεταφέρει υπόπτους σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία και το Αφγανιστάν, όπου –όπως επισημαίνεται- «επιτρέπονται τα βασανιστήρια κατά την ανάκριση».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την εισαγωγή νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα εφαρμόζεται στα αεροδρόμια και καλούν τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν τον έλεγχο των δραστηριοτήτων ξένων μυστικών υπηρεσιών στο έδαφός τους.

Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεστήθη τον Ιανουάριο και απαρτίζεται από 46 βουλευτές. Στην έρευνά της συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά δεν έχει την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βοηθώντας τις αρχές των ΗΠΑ να μεταφέρουν υπόπτους για τρομοκρατική δράση σε άλλες χώρες για ανάκριση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή