Τουρκικός Τύπος: «Ελαφρά παγωμένο» κλίμα στις συνομιλίες Ράις

Μιλιέτ: Μήνυμα σε Αθήνα οι αναφορές Ράις σε Κυπριακό και ενταξιακή πορεία Τουρκίας
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 13:19
A- A A+

Για «ελαφρά παγωμένο» κλίμα στις συνομιλίες της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στην ¶γκυρα, κάνουν λόγο οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες. «Ανεξάρτητα από όσα ελέχθησαν στις επίσημες ανακοινώσεις, το κλίμα ήταν ελαφρά παγωμένο», γράφει ο πολιτικός αρθρογράφος της Χουριέτ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, όταν γινόταν αναφορά στο θέμα του ΡΚΚ το κλίμα ήταν ιδιαίτερα παγωμένο. «Όσες φορές η τουρκική πλευρά έθιγε το θέμα αυτό άκουγε κι ένα μακροσκελέστατο παραμύθι», γράφει χαρακτηριστικά. Η αμερικανίδα υπουργός τόνισε αναφερόμενη στο θέμα, ότι στο βόρειο Ιράκ υπάρχει σταθερότητα που θα πρέπει να προστατευθεί.

«Οι ανησυχίες της ¶γκυρας για το ΡΚΚ αφήνουν παγερά αδιάφορη την Ουάσιγκτον», γράφει ή φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ, που αναφέρεται σε ένα εφιαλτικό για την ¶γκυρα σενάριο: Την εξέγερση των Κούρδων του Ιράκ και του Ιράν, σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν και την μετακίνηση της έξαρσης στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

«Η ¶γκυρα θα χάσει τον έλεγχο των νοτιοανατολικών περιοχών τη στιγμή που θα εξεγερθούν οι Κούρδοι στο Ιράκ και το Ιράν», γράφει η εφημερίδα που θεωρεί ότι « η κατάρρευση της Τουρκίας θα αρχίσει την στιγμή που θα πληγεί το Ιράν».

Πάντως, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν υπέβαλε κανένα αίτημα σχετικά με το Ιράν, αλλά όπως επισημαίνεται, οι ΗΠΑ έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις αν θελήσουν να χτυπήσουν το Ιράν.

Πολλές εφημερίδες εξάλλου, σημειώνουν τις αναφορές της κ. Ράις στο κυβερνητικό κόμμα και τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «το Κόμμα του κ. Ερντογάν είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων ανάπλασης της Μέσης Ανατολής».

Τέλος, η Μιλιέτ χαρακτηρίζει «μήνυμα προς την Αθήνα» όσα είπε η Κοντολίζα Ράις για Κυπριακό και την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή