Αίγυπτος: Τρεις νεκροί από έκρηξη σε τουριστικό λεωφορείο

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 19:37
UPD:23:09
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH
A- A A+

Δύο Βιετναμέζοι τουρίστες κι ένας Αιγύπτιος ξεναγός σκοτώθηκαν κι άλλοι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση, το απόγευμα της Παρασκευής, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στο τουριστικό λεωφορείο που τους μετέφερε, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Τραυματίστηκε επίσης ο Αιγύπτιος οδηγός του λεωφορείου, που μετέφερε συνολικά 14 Βιετναμέζους τουρίστες.

Ο ξεναγός που τους συνόδευε υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουστάφα Μαντμπούλι, ο οποίος επισκέφθηκε τους τραυματίες.

Όπως γράφει η «Egypt Today», ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός τόνισε ότι «η τρομοκρατία αποτελεί πραγματική απειλή για ολόκληρο τον κόσμο» και πως «η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει σθεναρά οποιονδήποτε προσπαθεί να παραβιάσει την ασφάλεια της χώρας».

Ο Μαντμπούλι διαβεβαιώνει ότι οι αρχές λαμβάνουν πάντα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το εν λόγω τουριστικό λεωφορείο παρέκκλινε της προδιαγεγραμμένης πορείας, που καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επαφή και με την πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αίγυπτο για να την ενημερώνει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ενδελεχή έρευνα για την επίθεση έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου, Ναμπίλ Σαντίκ.

Από την πλευρά του, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, Σάουκι Άλαμ, «καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση», όπως γράφει η «Egypt Today», στο ρεπορτάζ της οποίας προστίθενται οι δηλώσεις του ότι «τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις είναι εντελώς ασυμβίβαστες με όλες τις διδασκαλίες των θρησκειών. Και επιβεβαίωσε ότι οι αξιωματούχοι και οι άνθρωποι της Αιγύπτου θα σταθούν ισχυρά αντιμέτωποι σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα η οποία ήταν τοποθετημένη σε έναν τοίχο. Ο μηχανισμός εξερράγη τη στιγμή που από το σημείο περνούσε το λεωφορείο.

EURONEWS

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που προσέγγισε την περιοχή ανέφερε ότι είδε κατεστραμμένη τη μία πλευρά του λεωφορείου, ενώ τα τζάμια του είχαν σπάσει.

Δεκάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες παρέμεναν στο σημείο, σε ένα στενό σοκάκι κοντά στον περιφερειακό δρόμο, σε μικρή απόσταση από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στην Αίγυπτο, έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις, κυρίως εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και εκκλησιών της χριστιανικής, κοπτικής μειονότητας. Ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σημάδια ανάκαμψης, αφού είχε πληγεί σοβαρά από την κρίση, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι.

Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν ενισχυμένα στις τουριστικές περιοχές.

Στις 31 Οκτωβρίου 2015, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στους 224 επιβάτες ενός ρωσικού αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες, μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στο νότιο Σινά, στην Ερυθρά Θάλασσα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua, Sputnik, dpa

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή