Προς φιλικά προς το περιβάλλον, ανανεώσιμα «βιοπλαστικά»

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 16:55
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το πλαστικό αντιπροσωπεύει το 90% της μόλυνσης στους ωκεανούς του πλανήτη, ωστόσο οι φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές είναι ελάχιστες. 

A- A A+

Μια νέα τεχνολογία ανανεώσιμου βιοπολυμερούς από επιστήμονες του Tel Aviv University υπόσχεται φιλικά «βιοπλαστικά», τα οποία ενδεχομένως κάποια στιγμή να απαλλάξουν τον κόσμο από μια από τις χειρότερες πηγές μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Το εν λόγω πολυμερές προέρχεται από μικροοργανισμούς που τρέφονται από φύκια και είναι βιοδιασπώμενο, ενώ παράγει μηδενικές τοξικές ουσίες και τα απόβλητα που δημιουργεί είναι οργανικά.

Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε καρπό της συνεργασίας των Αλεξάντερ Γκόλμπεργκ και Μάικλ Γκοζίν. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Bioresource Technology.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το πλαστικό αντιπροσωπεύει το 90% της μόλυνσης στους ωκεανούς του πλανήτη, ωστόσο οι φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές είναι ελάχιστες. «Το πλαστικό χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί. Οπότε τα μπουκάλια, οι συσκευασίες και οι σακούλες δημιουργούν πλαστικές "ηπείρους" στους ωκεανούς, θέτουν σε κίνδυνο τα ζώα και μολύνουν το περιβάλλον» λέει ο Γκόλμπεργκ. «Το πλαστικό επίσης παράγεται από προϊόντα πετρελαίου, μέσω βιομηχανικών διαδικασιών που απελευθερώνουν χημικές ουσίες. Μια λύση για την επιδημία πλαστικού είναι εν μέρει τα βιοπλαστικά, που δεν χρειάζονται πετρέλαιο και αποσυντίθενται γρήγορα. Αλλά τα βιοπλαστικά έχουν και αυτά επιπτώσεις στο περιβάλλον: Για την καλλιέργεια των φυτών ή των βακτηρίων που χρειάζονται για το πλαστικό απαιτούνται γόνιμο έδαφος και γλυκό νερό, που πολλές χώρες δεν έχουν. Η νέα μας διαδικασία παράγει "πλαστικό" από θαλάσσιους μικροοργανισμούς, που ανακυκλώνεται πλήρως σε οργανικά αποβλητα» σημειώνει.

Το βιοπλαστικό (PHA) πολυμερές παράγεται μέσω μικροοργανισμών που τρέφονται με φύκια. «Η πρώτη ύλη μας ήταν πολυκυτταρικά φύκια, που καλλιεργούνται στη θάλασσα» εξηγεί ο Γκόλμπεργκ. «Τα έτρωγαν μονοκύτταροι μικροοργανισμοί, που αναπτύσσονται επίσης σε περιβάλλοντα με πολύ αλάτι, και παράγουν πολυμερές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βιοπλαστικού. Υπάρχουν ήδη εργοστάσια που παράγουν βιοπλαστικά τέτοιου είδους σε ποσότητες για διάθεση στο εμπόριο, αλλά χρησιμοποιούν φυτά που απαιτούν καλλιεργήσιμη γη και γλυκό νερό. Η διαδικασία που προτείνουμε θα επιτρέψει σε χώρες με έλλειψη γλυκού νερού, όπως το Ισραήλ, η Κίνα και η Ινδία, να προβούν σε μετάβαση από τα πλαστικά που προκύπτουν από το πετρέλαιο σε βιοδιασπώμενα πλαστικά» τονίζει.

Προτεινόμενα για εσάς