ΥΠΕΞ: «Οι δηλώσεις Ράις δεν υποδηλώνουν αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο»

Καμία συμφωνία ώστε να μην τεθούν εμπόδια από την Κύπρο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 15:12
A- A A+

Εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζας Ράις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά και σε βάθος τις θέσεις της στην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως η παρουσίαση αυτή των ελληνικών απόψεων έγινε αμέσως πριν τις αμερικανοτουρκικές συνομιλίες.

Ερωτηθείς για τη «συνεννόηση ώστε να μην τεθούν εμπόδια από την Κύπρο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», την οποία επικαλέστηκε χθες η κ. Ράις, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη ουδεμίας τέτοιας συμφωνίας.

Όσο για τη συνεχιζόμενη απαγόρευση προσέγγισης κυπριακών πλοιων στα τουρκικά λιμάνια και τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στην Ε.Ε..

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας έχουν βελτιωθεί και θέλουμε αυτή τη βελτίωση των σχέσεων, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πολιτική «λευκών επιταγών» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Η διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, ούτε αφορά μόνο αυτή τη χώρα».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της αμερικανίδας υπουργού σε «Βόρεια Κύπρο», ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ παρατήρησε πως τίποτα στις δηλώσεις της κ. Ράις δεν υποδηλώνει αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο. Όσο για το γεγονός ότι η αναφορά αυτή παρέμεινε ασχολίαστη από την κ. Μπακογιάννη, ο κ. Κουμουτάκος τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι υπουργοί δεν διαπληκτίζονται δημοσίως».

«Αυτοαδικούμεθα», είπε, «μην επισημαίνοντας την πρόσκληση της κ. Ράις προς την Τουρκία να δουλέψει πολύ και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε.».

Ερωτηθείς εξάλλου για την απουσία τοποθέτησης της κ. Ράις στο ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ.Κουμουτσάκος παρέπεμψε σε σχετική δήλωση της αμερικανίδας υπουργού πριν από περίπου ένα μήνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή