Προσωπικά δεδομένα περίπου 1.000 Βορειοκορεατών αποστατών διέρρευσαν εξαιτίας του χακαρίσματος ενός υπολογιστή σε ειδικό κέντρο επανεγκατάστασης στη Νότια Κορέα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενοποίησης.
Όπως αναφέρει το BBC, διαπιστώθηκε πως ένας υπολογιστής είχε «μολυνθεί με κακόβουλο κώδικα». Σύμφωνα με το υπουργείο, θεωρείται πως επρόκειτο για την πρώτη μεγάλης κλίμακας διαρροή πληροφοριών και δεδομένων για Βορειοκορεάτες αποστάτες.
Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα από πού προήλθε η κυβερνοεπίθεση ή ποιοι ήταν οι χάκερ.
Το κέντρο επανεγκατάστασης της βόρειας Γκιεονγκσάνγκ είναι ένα από ένα σύνολο 25 ινστιτούτων του κράτους, σκοπός των οποίων είναι να βοηθούν Βορειοκορεάτες αποστάτες (ο αριθμός τους εκτιμάται στους 32.000) να προσαρμοστούν στη ζωή στη Νότια Κορέα.
Όπως σημειώνει το BBC, η βορειοκορεατική κυβέρνηση δεν γνωρίζει τις ταυτότητες όλων των πολιτών της που έχουν αυτομολήσει. Κάποιοι ενδεχομένως να θεωρούνται αγνοούμενοι ή να έχουν καταχωρηθεί ως νεκροί.
Οι 997 που αυτομόλησαν έχουν πληροφορηθεί ότι τα ονόματα, οι ημερομηνίες γέννησης και οι διευθύνσεις τους έχουν διαρρεύσει, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι επιπτώσεις θα έχει αυτό. Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί πως η διαρροή αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο συγγενείς τους που παραμένουν στη Βόρεια Κορέα.
Σε εξέλιξη είναι έρευνες από την αστυνομία και το υπουργείο Ενοποίησης, το οποίο δεσμεύτηκε να διασφαλίσει πως δεν θα συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.
Το υπουργείο έμαθε για τη διαρροή στις 19 Δεκεμβρίου, αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη κακόβουλου λογισμικό σε υπολογιστή στο κέντρο, στην επαρχία της βόρειας Γκιεονγκσάνγκ. Ωστόσο, διευκρινίστηκε πως δεν έχουν χακαριστεί άλλοι υπολογιστές σε κέντρα επανεγκατάστασης ανά τη χώρα.
Ειδικοί κυβερνοασφαλείας εδώ και καιρό προειδοποιούν για την ολοένα και μεγαλύτερη απειλή που συνιστούν οι χάκερ της Βόρειας Κορέας.
Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος ενός Βορειοκορεάτη που φέρεται να ενεπλάκη στη δημιουργία του κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε το 2017 κατά του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επίσης, μία από τις γνωστότερες υποθέσεις των τελευταίων ετών με τις οποίες συνδεόταν η Βόρεια Κορέα ήταν η επίθεση στη Sony το 2014, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή μεγάλων όγκων δεδομένων και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων online.