Ο πόλεμος που πρέπει να τελειώσει γρήγορα

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 08:54
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Οι γυναίκες, όπως οι άνδρες, πρέπει να προσπαθούν να κάνουν το αδύνατο. Και όταν αποτύχουν, η αποτυχία τους θα πρέπει να είναι πρόκληση για τους άλλους». H Αμέλια Έρχαρτ -η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που διέσχισε τον Ατλαντικό- είχε καταφέρει το ακατόρθωτο, περνώντας στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες γυναικείες προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

Έχουν περάσει περίπου 80 χρόνια από τότε που η διάσημη αεροπόρος κηρύχθηκε νεκρή, στη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης. Στη διάρκεια αυτών των 80 ετών μπορεί να έχουν γίνει ιστορικά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, παραμένει όμως αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του World Economic Forum, θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν 202 χρόνια για να εξαλειφθούν οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τεράστιες και οι αλλαγές γίνονται με πολύ αργά βήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του WEF, οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων μειώθηκαν ελαφρώς το 2018, όμως ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται έχει μειωθεί. Το WEF διαπιστώνει ότι οι γυναίκες ανά τον κόσμο αμείβονται κατά μέσο όρο 63% λιγότερο απ’ ό,τι οι άνδρες, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία χώρα όπου οι γυναίκες πληρώνονται τόσο όσο οι άνδρες. Η παρουσία των γυναικών υπολείπεται και στην πολιτική σκηνή, με το WEF να εκτιμά ότι θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν 107 χρόνια μέχρις ότου υπάρξει απόλυτη αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών πολιτικών.

Η Ισλανδία, ακολουθούμενη από Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης 149 χωρών με βάση την ισότητα ανδρών και γυναικών. Μεταξύ αυτών, μόλις 17 κυβερνώνται από γυναίκες.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία συνεπάγεται περισσότερα οφέλη για την παγκόσμια οικονομία. Ο «πόλεμος» των δύο φύλων πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και όχι σε δύο αιώνες. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ο Κλάους Σβαμπ του WEF, «οι κοινωνίες δεν έχουν τα περιθώρια να χάσουν τις δεξιότητες, ιδέες και προοπτικές της μισής ανθρωπότητας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή