Την αποχώρησή της από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) ανακοίνωσε σήμερα η Ιαπωνία, υλοποιώντας την απειλή της, όταν η Επιτροπή απέρριψε τον Σεπτέμβριο πρόταση της χώρας προκειμένου «να ξαναρχίσει η εμπορική αλιεία», συμπορευόμενη με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, όπου συνεχίζεται η αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.
Το Τόκιο θα απόσχει πάντως από το να επιτρέψει την εμπορική φαλαινοθηρία «στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η αλιεία θα «περιορίζεται στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)» της Ιαπωνίας, διαβεβαίωσε.
Το Τόκιο είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ τον Σεπτέμβριο, όταν η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς. Η ιαπωνική πρόταση συνίστατο στο να επιτραπεί να συνυπάρχουν η προστασία και η εμπορική αλιεία των φαλαινών, με την τελευταία να ελέγχεται από «μια επιτροπή για τη βιώσιμη φαλαινοθηρία».
Όμως χώρες που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ, ψήψισαν κατά της ιαπωνικής πρότασης, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.
Ο Ιάπωνας υφυπουργός Αλιείας Μασαάκι Τανιάι είχε εκφράσει τότε τη βαθιά λύπη του γα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και είχε επισείσει ως ύστατη επιλογή της κυβέρνησής του την αποχώρηση από τη ΔΕΦ.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανοίγει με αυτή την απόφασή της νέο μέτωπο ανάμεσα στους επικριτές και τους υπερασπιστές της θήρευσης των κητοειδών, που οι Ιάπωνες, ειδικά οι εθνικιστές, τονίζουν πως αποτελεί ιαπωνική παράδοση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ-AFP-Reuters