Σκληρή απάντηση Πούτιν στις ανησυχίες για ρωσική κυριαρχία στην Ενέργεια

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 13:50
A- A A+

Σκληρή απάντηση Πούτιν στις ευρωπαϊκές ανησυχίες για ρωσική κυριαρχία στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Δεν είναι η Ρωσία που απειλεί την Ευρώπη με την ενεργειακή της ισχύ, αλλά το αντίθετο», υπογράμμισε σε δηλώσεις του από το Τομσκ της Σιβηρίας, ο ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις δυσκολίες πρόσβασης των ρωσικών εταιρειών στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές.

«Όταν ακούμε συνέχεια το ίδιο πράγμα (δηλώσεις για τον περιορισμό της πρόσβασης των ρωσικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά), τις προσλαμβάνουμε ως απειλές και αρχίζουμε να αναζητούμε νέες διεξόδους. Επί πολλά χρόνια συνεργασθήκαμε καλά μαζί σας, ακόμη και στην περίοδο του "ψυχρού πολέμου", μέρα με τη μέρα η Σοβιετική Ενωση τροφοδοτούσε τους εταίρους της στην Ευρώπη... Για ποιόν λόγο λοιπόν να τροφοδοτείται ο φόβος της υπερβολικής εξάρτησης από τη Ρωσία», παρατήρησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στο Τομσκ με την ολοκλήρωση των εργασιών της 8ης γερμανο-ρωσικής Συνόδου Κορυφής.

Αλλα και πριν την άφιξη της γερμανίδας καγκελαρίου, ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της Μόσχας. «Παρά τη μεγάλη ζήτηση ενεργειακών πόρων, γίνεται χρήση πάσης φύσεως δικαιολογιών προκειμένου να μας περιορίσουν στο βορρά, στο νότο, στη δύση» τόνισε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αναζητήσουμε αγορές, να προσαρμοστούμε στις διαδικασίες της παγκόσμιας εξέλιξης. Έχω κατά νου τις χώρες της περιοχής Ασίας/ Ειρηνικού, που αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα και χρειάζονται τη συνεργασία μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή