Τη διαβεβαίωση οτι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας απο το Ιράν αφορά αποκλειστικά και μόνον ειρηνικούς σκοπούς, έδωσε σήμερα σε συνέντευξή του σε διπλωματικούς συντάκτες ο πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα Μεχντί Μοχτασεμί.
Ο κ. Μοχτασεμί αναφέρθηκε στις ιστορικά φιλικές σχέσεις Ελλάδας-Ιράν, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη αναμένει απο την Αθήνα να κατανοήσει τις θέσεις της και να βοηθήσει στην διπλωματική λύση του αδιεξόδου, ενώ καλωσόρισε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Ο ιρανός διπλωμάτης, ο οποίος διατηρεί τακτικές επαφές με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών -με τελευταία τη χθεσινή του συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου κ. Ροκανά, αναφέρθηκε επι μακρόν στα αποτελέσματα των ερευνών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας απ’ όπου, όπως είπε, απουσιάζει οποιαδήποτε διαπίστωση χρήσης πυρηνικών για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο ιρανός πρέσβης υπογράμμισε πως η χώρα του που είναι μέλος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, δεν επιζητά την ένταση, αλλά πρέπει να της αναγνωρισθεί η δυνατότητα να ασκεί τα δικαιώματά της, μεταξύ των οποίων η χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς
«Η περιοχή μας, είπε «υποφέρει απο εχθρικές συγκρούσεις, αστάθεια κι έλλειψη ασφάλειας. Το Ιράν έχει δείξει οτι έχει την αποφασιστικότητα να προστατέψει τα δικαιώματά του».
Όσον για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η Τεχεράνη σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να επέμβει, ο κ. Μοχτασεμί απάντησε οι ΗΠΑ ασκούν ψυχολογική πίεση σε όλους, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τον αριθμό των κρατών που θα υποστηρίξουν την Ουάσινγκτον γιατί υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και ανάμεσα στα ίδια τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Τεχεράνη έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, τόνισε, «έχουμε εξετάσει και το χειρότερο σενάριο», υπενθυμίζοντας οτι η χώρα του υπήρξε υπό καθεστώς αυστηρών κυρώσεων για ένα μακρύ διάστημα. «Δεν νομίζω οτι οι κυρώσεις είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Το μόνο που θα φέρουν, είναι σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο για τη διεθνή κοινότητα’», απάντησε τονίζοντας οτι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που είναι η αρμόδια αρχή, καθώς και με όποιους διεθνείς παράγοντες χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί μία λογική λύση. Ανέφερε τέλος, οτι ο εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν αγγίζει μόλις το 2%, ενώ για την κατασκευή πυρηνικών όπλων απαιτείται εμπλουτισμός άνω του 5%.