Κύπρος: Προσπάθεια για ομοσπονδία που να εμπνέει εμπιστοσύνη

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 18:48
UPD:18:53
EPA/KATIA CHRISTODOULOU
A- A A+

Για την προσπάθεια που κάνει «μεθοδικά» ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε «να πετύχουμε ένα λειτουργικό σύστημα ομοσπονδίας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, επειδή θα είναι βιώσιμο», έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς πότε αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο η Ειδική Σύμβουλος του γ.γ. των ΗΕ κα Λουτ και αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις της, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Αυτό επιδιώκει ο Πρόεδρος και γενικά η ελληνική κυπριακή πλευρά και γίνεται η προετοιμασία μέσω της κας Λουτ όπως το ζήτησε ο ΓΓ. Με την επάνοδο της κας Λουτ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, με το νέο χρόνο, ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα, ελπίζουμε να ξέρουμε περισσότερα. Η προσπάθεια που κάνει μεθοδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι για να πετύχουμε ένα λειτουργικό σύστημα ομοσπονδίας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, επειδή θα είναι βιώσιμο», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «μιλώντας για εμπιστοσύνη, η απαλλαγή της Κύπρου από εγγυήσεις, επεμβάσεις και από τον κατοχικό στρατό της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να υπάρξει ακριβώς εμπιστοσύνη και ένα μέλλον που θα φτιάξουμε οι ίδιοι οι Κύπριοι και όχι κάποιοι άλλοι για μας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να έχει αλλάξει η τουρκική θέση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος είπε ότι «γίνεται ακριβώς αυτή η διαδικασία για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Στη διάρκεια της διαδικασίας δεν είναι σκόπιμο ούτε προβλέψεις να κάνουμε ούτε να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που θα επαναλάβω είναι την καθαρή πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις γραμμές των ΗΕ, σε αυτά που προβλέπουν οι αποφάσεις των ΗΕ, αλλά και με δεδομένο το μεγάλο κεφάλαιο, το κεκτημένο για τη λύση του Κυπριακού, το πλαίσιο Γκουτέρες».

Κληθείς να σχολιάσει κινήσεις εντυπωσιασμού της Τουρκίας περί κοινών της ασκήσεων με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για πολλές συζητήσεις, δηλώσεις, ή κινήσεις εντυπωσιασμού, ο ενεργειακός προγραμματισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλες οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από philenews

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή