Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2006 08:27

A- A A+

Η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Νικολάου Γκαργκάνα για την οικονομία, η έξαρση της φοροδιαφυγής που πλήττει τη χώρα και η αντιμετώπισή της, η κρίση του Ιράν, η τροπολογία για την Κλωνατέξ, οι αυξήσεις και τα επιδόματα των εκπαιδευτικών και 20 τρόποι, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να μειώσουν το φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν στην εφορία, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 6.700 νέες θέσεις εργασίας. Με 4 προγράμματα του ΟΑΕΔ.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σε νευρική κρίση όλος ο πλανήτης. Ντόμινο αντιδράσεων από την αδιάλλακτη στάση ΗΠΑ και Ιράν.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις εξπρές 3.000 γιατρών. Με άμεσες διαδικασίες στελεχώνεται το ΕΣΥ.

* Η ΑΥΓΗ: Φρενάρουν τις ΗΠΑ Γερμανία, Ρωσία και Κίνα. Σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το πόρισμα Μπαραντέι για το Ιράν.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάει να λαδώσει καθηγητές η ERICSSON. Οι Σουηδοί ζήτησαν να ενισχύσουν πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία διδάσκουν μέλη της ΑΔΑΕ.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Νάρκη στο Ασφαλιστικό η τροπολογία για την Κλωνατέξ. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει επέκταση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προσλήψεις και νέες επιδοτήσεις. Όλα τα προγράμματα των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης.

* ΕΘΝΟΣ: Τα μυστικά για λιγότερους φόρους. Ειδική έκδοση για μισθωτούς -συνταξιούχους.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντέχουν τα αμορτισέρ της οικονομίας, όπως δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, παρά τους κραδασμούς που έφερε η κρίση με την αύξηση του πετρελαίου.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επώδυνες συνταγές για τη θεραπεία της Οικονομίας. Η κυβέρνηση να πιάσει την "καυτή πατάτα" του ασφαλιστικού εισηγείται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι παίρνουν καθηγητές και δάσκαλοι. "Πράσινο φως" από Καραμανλή για ενίσχυση των εκπαιδευτικών.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόλεμος νεύρων και ενέργειας. Σήμερα η έκθεση της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Συμβ. Ασφαλείας.

* ΕΣΤΙΑ: Ο έκτος υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη. Σοβαρώτατες συνέπειες υφίσταται η ελληνική οικονομία.

* ESPRESSO: Ο Χρήστος Μαυρίκης αποκαλύπτει: "Αυτοί είναι οι βαρόνοι της αρχαιοκαπηλίας''.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νοσηρή έξαρση της φοροδιαφυγής πλήττει τη χώρα. Το 63,6% των φόρων διαφεύγει, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Μεταρρυθμίσεις με αιχμή το ασφαλιστικό. Ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ για την οικονομία.

* ΤΑ ΝΕΑ: Φορολογική βόμβα για το μαύρο χρήμα. Αλογοσκούφης υιοθετεί πρόταση Αλ. Παπαδόπουλου.

* Η ΝΙΚΗ: Οπισθεν ολοταχώς. Νέα πτώση των ρυθμών ανάπτυξης προβλέπει ο Γκαργκάνας.

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Ένα ματς για γερά νεύρα. Με το βλέμμα στο μέλλον.

* PRESS TIME: Ύποπτα παιχνίδια στην πλάτη της Βίσση. Ξένοι "μετρ της απάτης" θα επιλέξουν τον νικητή.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες απειλές πολέμου από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κατά των λαών. Ανησυχητικές εξελίξεις.

* TRAFFIC NEWS: Θαύμα της Παναγίας μου έσωσε τη φωνή. Η Ανέτ Αρτάνι αποκαλύπτει το πρόβλημα της υγείας της.

* Η ΧΩΡΑ: 6.700 θέσεις για γυναίκες - μακροχρόνια ανέργους. Δύο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

* City Press: Αμερικανική αδυναμία στην κρίση του Ιράν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κρίση θα έχει διάρκεια, ενώ δεν μπορεί να προβλεφθεί η κατάληξή της.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χωματερή τοξικών αποβλήτων. Θεσσαλονίκη: πετιούνται ανεξέλεγκτα 22.000 τόνοι κάθε χρόνο.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Εκτεθειμένη στον κίνδυνο πυρκαγιών η Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πυρηνικό χτύπημα στο Ιράν; Κομμένη ανάσα σ' όλο τον κόσμο.

Έκθεση Γκαργκάνα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «σε πρωτοφανή ύψη έχει φθάσει η φοροδιαφυγή στη χώρα μας, επισημαίνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας. Η διεθνής τάση μείωσης της φορολογίας, τονίζει ο κ. Γκαργκάνας, δεν αφήνει στο Δημόσιο περιθώρια για την άντληση εισόδων με την επιβολή νέων φόρων ή την αύξηση υφισταμένων. Συνεπώς, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μονόδρομος».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή το ασφαλιστικό και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ζητά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας στην ετήσια έκθεση του για την Οικονομία, που παρουσίασε χθες το πρωί».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «ο Διοικητής της ΤτΕ, κ. Νικόλαος Γκαργκάνας ζητά από την Κυβέρνηση: Περιορισμένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μέτρα για την μείωση της εισφοροδιαφυγής. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Και προετοιμάζει το έδαφος για αύξηση επιτοκίων, γεγονός που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα στεγαστικά κυρίως δάνεια».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ «συνταγή Γκαργκάνα για την Οικονομία. Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου κατά τη διάρκεια της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, ο κ. Ν. Γκαργκάνας προχώρησε για μια ακόμη φορά σε ρεαλιστικές παρεμβάσεις και συστάσεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής».

Η ΝΙΚΗ σχολιάζει ότι «την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης επιχειρούσε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, να εμφανίσει μία "μαγική εικόνα" για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας πως όλα πάνε καλά, ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας προσγείωνε την κυβέρνηση στη σκληρή πραγματικότητα, προβλέποντας επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι».

Η TRAFFIC προσθέτει ότι «ταυτίζονται απόλυτα οι απόψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα, και του Αλέκου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν πάνω από τα 60 και αν και προσπάθησε να δείξει ότι διαφοροποιείται από τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο».

Εφορία

Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "είκοσι τρόπους-κλειδιά έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν στην εφορία για τα περσινά τους εισοδήματα ή να καλύψουν τεκμήρια και πόθεν έσχες".

Εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "πράσινο φως" έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στην υπ. Παιδείας κ. Μ. Γιαννάκου, προκειμένου να δοθούν χρήματα στους εκπαιδευτικούς. "Δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε απεργίες", δήλωσε η κ. Γιαννάκου".

Κλωνατέξ

Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "τον "ασκό του Αιόλου" άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει προσυνταξιοδοτικό καθεστώς στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της Νάουσας καθώς δημιουργούνται ανάλογα αιτήματα σε σειρά ανέργους επιχειρήσεων οι οποίες έκλεισαν".

Ιράν

Η City Press εκτιμά ότι "σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κρίση θα έχει διάρκεια, ενώ δεν μπορεί να προβλεφθεί η κατάληξή της. Στις ΗΠΑ δημιουργείται δυναμική υπέρ του περιορισμού της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Τζορτζ Μπους δεν συγκεντρώνει τις πολιτικές προϋποθέσεις για εφαρμογή σκληρής πολιτικής. Ρωσία και Κίνα θα απορρίψουν οποιοδήποτε εμπάργκο σε βάρος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Διαφορετικές απόψεις και σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "φρένο" στη θέληση των ΗΠΑ αλλά και της Γαλλίας θα προχωρήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη λήψη δραστικών μέτρων κατά της Τεχεράνης λόγω του πυρηνικού ενεργειακού της προγράμματος αποτελεί η στάση της Ρωσίας, Γερμανίας αλλά και Κίνας, των τριών άλλων δηλαδή μονίμων μελών του ΣΑ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ο πόλεμος νεύρων για τα πυρηνικά του Ιράν και το ενεργειακό κορυφώνεται με την κατάθεση σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Ιρανός πρόεδρος, ανένδοτος, επωφελείται από τη διαφωνία των μεγάλων δυνάμεων επί του πρακτέου. Ράις και Γαλλία ζητούν δράση από το Συμβούλιο. Ο Πούτιν ζητεί να χειρισθεί το θέμα η Επιτροπή".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ ισχυρίζεται ότι "παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει τα αμερικανικά σχέδια για την Τεχεράνη καθώς σήμερα διεξάγεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν".

Φοροδιαφυγή

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "μπλόκο σε όλες τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στήνει η Εφορία. Η φορολογική βόμβα έσκασε χθες και αποτελεί προϊόν... δικομματικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έδωσε χθες εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να εξετάσουν τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου που πρότεινε πρόσφατα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αλ. Παπαδόπουλος".

Γιατροί

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με στόχο κανένα νοσοκομείο να μη μείνει ούτε για μία ημέρα χωρίς το προβλεπόμενο ιατρικό προσωπικό, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε εντολή να ετοιμαστεί ρύθμιση, με την οποία διασφαλίζεται ότι όταν κάποιος γιατρός απομακρύνεται από τη θέση του να αντικαθίσταται αμέσως".

ΠΑΣΟΚ

Η Espresso υποστηρίζει ότι "επταήμερο εκδηλώσεων ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για να τιμήσει τον ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου, στις 26 Ιουνίου, οπότε συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατό του. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν νωρίς για να μην παρατηρηθούν οι προχειρότητες των παρελθόντων ετών".

Η Press Time αναφέρει ότι "σενάρια επίσπευσης των αλλαγών στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας του ΠΑΣΟΚ "φούντωσαν" χθες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία".

ΟΑΕΔ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «ανοίγουν 6.700 θέσεις εργασίας με τέσσερα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δύο εκ των οποίων πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και απευθύνονται σε 2.000 ανέργους που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι «τα πρώτα προγράμματα για το 2006 ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΕΔ και αφορούν συνολικά 6.700 ανέργους».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «δύο νέα προγράμματα για ανέργους από 18 έως 64 ετών, μέλη πολυμελών οικογενειών και ελεύθερους επαγγελματίες θέτει σε άμεση υλοποίηση ο ΟΑΕΔ».

Ντόρα Μπακογιάννη

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 ισχυρίζεται ότι «η αντιπαράθεση Γιώργου - Ντόρας μπορεί να μην είναι άμεση, είναι όμως άμεση η φυσιολογική επιδίωξη της Ντόρας Μπακογιάννη να επηρεάσει τις εξελίξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να ακυρωθούν τα πρωθυπουργικά όνειρα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ».

ΝΑΤΟ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «άρχισε χτες το βράδυ, στη Σόφια της Βουλγαρίας, η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, κατά την οποία θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν κυρίως στην επέκταση των ορίων του ΝΑΤΟ, στη διεύρυνσή του με την ένταξη στη λυκοσσυμαχία νέων χωρών από όλες τις ηπείρους»

Ericsson

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «επιχείρηση μαύρου παρασκηνίου με στόχο το οριστικό κουκούλωμα των ευθυνών του πολυεθνικού κολοσσού της ERICSSON στο τελικό πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, που αναμένεται να έχει παραδοθεί στην Δικαιοσύνη και την Επιτροπή διαφάνειας της Βουλής μέχρι τα τέλη Μαΐου, τελεί σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυριανής", η ERICSSON εγγυάται ήδη την χρηματοδότηση δύο πανεπιστημιακών τμημάτων στα οποία -κατά σύμπτωση...- διδάσκουν δύο από τα μέλη της Αρχής».

Πληθωρισμός

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «το σοβαρώτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία είναι η μεγάλη διαφορά του πληθωρισμού έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικώτερα της Ευρωζώνης».

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή