Τα drones επιτίθενται

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 07:00
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της 'Εφης Τριήρη
[email protected]

Πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε έχει επιλέξει να ταξιδέψει αεροπορικώς. Ο λόγος για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προκάλεσαν απίστευτο χάος, ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό, αλλά και παρ’ ολίγον ατύχημα στους αιθέρες στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ τις τρεις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας. 

Τα drones, λοιπόν, είναι εδώ και αποδεικνύουν την καταστροφική τους δύναμη και μάλιστα με τρόπο ορμητικό. Οι συσκευές αυτές ανάγκασαν το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας να κλείσει, να καθηλώσει αεροσκάφη στο έδαφος και να ταλαιπωρήσει χιλιάδες επιβάτες παραμονές των Χριστουγέννων. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ακόμη και γνωστοί κίνδυνοι άμεσοι συνδεδεμένοι με τις νέες τεχνολογίες -και οι οποίοι έχουν επανειλημμένως επισημανθεί από τις διεθνείς αεροπορικές ρυθμιστικές αρχές- είναι δύσκολο να τεθούν υπό διαχείριση. 

Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ… έζησε το απίστευτο, ανακοινώνοντας άλλοτε ότι κλείνει και άλλοτε ότι ανοίγει, με τις βρετανικές αστυνομικές αρχές να κάνουν λόγο για «σκόπιμη πράξη» με σκοπό το κλείσιμο του αεροδρομίου. 

Υπολογίζεται ότι 760 πτήσεις που μετέφεραν 110.000 επιβάτες ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί απ’ αυτούς είτε να ακυρώσουν το ταξίδι τους είτε να προσανατολιστούν σε άλλα αεροδρόμια, όπως το Σάνον στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας. Η αστυνομία έκανε λόγο για «μοναχικό λύκο», που δεν πρέπει να σχετίζεται με την τρομοκρατία, χωρίς να αποκλείεται και ομάδα ακτιβιστών, που διαμαρτύρεται για την κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που αναστατώνει βρετανικό αεροδρόμιο τα τελευταία δύο έτη. Εκτός Βρετανίας, αεροδρόμια στο Ντουμπάι και στην Οτάβα έχουν επίσης δεχτεί αντίστοιχες «επιθέσεις» από drones και, όπως φαίνεται, το χάος θα συνεχιστεί. Καθένας φαίνεται ότι μπορεί να αγοράσει ένα drone μέσω Διαδικτύου σε μία τιμή χαμηλότερη από 40 λίρες (44,50 ευρώ), αφήνοντάς το στη διάθεση ενός εφήβου που πλήττει θανάσιμα και ζητά να «ταράξει τα νερά» ή ακόμη και στα χέρια ενός τρομοκράτη. Τη στιγμή που η υποχρεωτική αδειοδότηση για όλα τα drones, και όχι μόνο για τα μεγαλύτερα, θεωρείται κοστοβόρος διαδικασία και δύσκολη στο να εφαρμοστεί. 

Όση ασφάλεια μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία άλλους τόσους κινδύνους μπορεί και να προκαλέσει, αφήνοντας έκθετο τον επιβάτη, αφού η δαιδαλώδης ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπει αποζημίωση στο επιβατικό κοινό από τη στιγμή που οι βρετανικές αεροπορικές αρχές χαρακτήρισαν το γεγονός ως «ασυνήθιστο». Πώς θα χαρακτηρίζονται όμως αυτά τα περιστατικά εάν γίνουν επαναλαμβανόμενα;   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή