«Η τήρηση και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι το άλφα και το ωμέγα στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας και ειρήνης, ιδιαίτερα στην περιοχή μας» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως πρόκειται για ένα «πινγκ-πονγκ ρητορικής, που εντάσσεται στην αμηχανία και τη νευρικότητα που δημιουργεί το ενεργειακό ζήτημα και η υπεράσπιση των ελληνικών και κυπριακών θέσεων από το διεθνές δίκαιο». «Πιστεύω ότι δεν θα οδηγήσει και δεν πρέπει να οδηγήσει σε εσφαλμένες εκτιμήσεις και εσφαλμένες κινήσεις, που θα απειλήσουν την ειρήνη στην περιοχή», εκτίμησε.
Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική», ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η υλοποίησή της είναι υποχρέωση της Ελλάδας. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η πλειοψηφία υπάρχει» στη Βουλή, για την επικύρωσή της. «Ο δημόσιος διάλογος που θα γίνει τον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα πιστεύω ότι θα βοηθήσει ώστε και άλλα κόμματα και βουλευτές να προσχωρήσουν στην άποψη ότι αυτή η εκκρεμότητα για τη χώρα πρέπει να τελειώσει», είπε.
Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «εξαιρετικά καθαρή» τη θέση του Πάνου Καμμένου στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Είναι ζήτημα δικό του και του κόμματός του το πώς θα αντιδράσει ή θα τοποθετηθεί όταν έρθει προς ψήφιση αυτό το ζήτημα στη Βουλή», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε επίσης ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019 και σημείωσε ότι σε περίπτωση νέας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, δεν θα βρεθούν 151 βουλευτές να τη στηρίξουν.
Ερωτηθείς ο κ. Βούτσης για το πρόσφατο περιστατικό οξείας αντιπαράθεσής του στη Βουλή με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται «στα όρια του αντιθεσμικού» και σημείωσε: «Δυστυχώς υπάρχει μια απολύτως αναίτια και συστηματική στοχοποίηση στο πρόσωπό μου ως θεσμού, από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό εξέφρασε με τη στάση του ο πρόεδρος της Ν.Δ. και εντάσσεται στη δημιουργία τεχνητής έντασης και στην όξυνση της πολιτικής σκηνής».