Πλοίο ισπανικής ΜΚΟ διέσωσε 300 μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 10:15
UPD:10:16
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Σχεδόν 300 μετανάστες διέσωσε το πλοίο Open Arms της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Proactiva ανοιχτά της Λιβύης, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο ιδρυτής της οργάνωσης.

«Μόλις 24 ώρες μετά την άφιξή μας στην Μεσόγειο, το Open Arms διέσωσε δύο σκάφη που έπλεαν σε ανοιχτή θάλασσα με κίνδυνο να βυθιστούν» ανέφερε σε tweet του ο Όσκαρ Καμπς, προσθέτοντας ότι στα πλοιάρια επέβαιναν πάνω από 200 άνθρωποι, άνδρες, έγκυες γυναίκες, παιδιά και βρέφη. Στη συνέχεια ο ίδιος ανακοίνωσε τη διάσωση ενός τρίτου σκάφους στο οποίο επέβαιναν 29 γυναίκες, πέντε παιδιά και 56 άνδρες.

Το Open Arms ξεκίνησε εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Λιβύης. Το πλοίο είχε σταματήσει τον Αύγουστο τις επιχειρήσεις του.

Πάνω από 1.300 μετανάστες να έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία ή την Μάλτα από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ανθρωπιστικά πλοία επιχειρούν σε αυτή την περιοχή παρά την έντονη αντίδραση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που απαγορεύει τον ελλιμενισμό των πλοίων διάσωσης μεταναστών σε ιταλικά λιμάνια, κατηγορώντας τις οργανώσεις για προώθηση επιχειρήσεων λαθρεμπόρων και παρά την απροθυμία της Μάλτας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή