«Μέτωπο» 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 21:57
UPD:22:02
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Την κάθετη αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζουν 22 Μητροπολίτες της Μακεδονίας, σε κοινή τους επιστολή προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

«Με τη χάρη του Θεού, θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε μέσα από ένα καθαρά εκκλησιαστικό και πατριωτικό ήθος την κάθετη αντίθεσή μας σε ό,τι αμαυρώνει την ένδοξη ιστορία της Μακεδονίας μας, ενδόξου και μαρτυρικού τμήματος της πατρίδος μας», τονίζουν μεταξύ άλλων οι ιεράρχες της Βόρειας Ελλάδας.

Διαμηνύουν μάλιστα, ότι «θα πράξουμε το χρέος μας, υπείκοντες στην αρχιερατική μας συνείδηση και στην ιστορική ευθύνη που όλοι έχουμε και αισθανόμεθα αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Εκφράζουν δε, την αντίθεσή τους σε ό,τι «απομειώνει τις θυσίες των ενδόξων πατέρων μας, κληρικών και λαϊκών, αποσταθεροποιεί την περιοχή μας και ανοίγει την πόρτα σε αλυτρωτισμούς που δημιουργούν συνθήκες πολύ επικίνδυνων κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, απευθύνονται προς τους βουλευτές των νομών της Βόρειας Ελλάδας -ανεξάρτητα κόμματος- και τους καλούν να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Θέση για το Σκοπιανό πήρε την Παρασκευή και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, καταγγέλλοντας παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ.

«Με την αναπόδεικτη αντιρωσική ρητορική της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη παρέμβαση της στις εσωτερικές υποθέσεις της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", να νομιμοποιήσει την ανεπαρκή Συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγήσει μια ακόμη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην βούληση των πολιτών της, όπως συνέβη και με το Μαυροβούνιο το 2017» ανέφερε η Μόσχα.

Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, εξήρε τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας πως καθιστά την ΠΓΔΜ ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Βελιγραδίου.

Παρέμβαση υπέρ της Συμφωνίας έκανε την Πέμπτη και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα οφέλη των δύο λαών από την επίλυση του ονοματολογικού.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή