Το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας η κρίσιμη έκθεση Μπαραντέι για το Ιράν

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2006 13:49

A- A A+

Το απόγευμα παραδίδεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η αναφορά του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως αναμένεται, στην έκθεσή του ο Μπαραντέι θα επισημαίνει ότι η Τεχεράνη δεν έχει διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, όπως της είχε ζητηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, η έκθεση θα είναι «άκρως αρνητική» για το Ιράν. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ θα δημοσιεύει μια θετική για το Ιράν αναφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ, Γρέγκορι Σούλτε.

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στη Σόφια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει άμεσα στην άρνηση του Ιράν να συμμορφωθεί με το αίτημα της διεθνούς κοινότητας να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Ρωσία και Κίνα, ωστόσο, αντιτίθενται κατηγορηματικά στην επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα απίθανο το ενδεχόμενο λήψης σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα μπροστά στην άρνηση της Τεχεράνης να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Την Τρίτη εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με τους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των υπολοίπων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και της Γερμανίας, για να εξετάσουν την κατάσταση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Γαλλία και η Βρετανία μπορεί να παρουσιάσουν μια σκληρή απόφαση κατά της Τεχεράνης μετά τη σύνοδο της Τρίτης και τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις τόνισε χθες ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να «να αποφασίσει να αντιδράσει», υπογραμμίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «για να είναι αξιόπιστο, πρέπει να ενεργήσει άμεσα».

Στην άλλη πλευρά, ο ιρανός πρεσβευτής, στα Ηνωμένα Εθνη, Ζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

«Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας καταλήξει να λάβει αποφάσεις που δεν εντάσσονται στη δικαιοδοσία του, το Ιράν δεν αισθάνεται υποχρεωμένο να υπακούσει», σημείωσε ο ιρανός διπλωμάτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην κατοικία του.

«Δεν είναι στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να χειριστεί αυτό το θέμα», τόνισε ο Ζαρίφ, αποκρούοντας παράλληλα τις κατηγορίες για κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τεχεράνης. «Δεν αυξάνουμε εμείς την ένταση. Απλώς απαντάμε σε εκείνους που αυξάνουν την ένταση», παρατήρησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή