Διαβουλεύσεις στο Παρίσι για τα μέτρα κατά του Ιράν

Πεκίνο και Μόσχα αντιτίθενται στη λήψη δυναμικών μέτρων κατά της Τεχεράνης
Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 11:36
A- A A+

Εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι σε μία προσπάθεια εξεύρευσης κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η σύνοδος -σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών- είναι η πρώτη μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, σύμφωνα με την οποία το Ιράν δεν συνεργάζεται ούτε διακόπτει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Την ίδια ώρα η Τεχεράνη παραμένει ουσιαστικά αμετακίνητη στις θέσεις της. Ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, διαμαρτύρεται για τις «αυξανόμενες αμερικανικές απειλές». Το Ιράν -επισημαίνει- επιθυμεί «να επιστήσει την προσοχή σχετικά με τις ξεκάθαρες και παράνομες απειλές ανώτατων αμερικανών αξιωματούχων που δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν βία κατά του Ιράν».

Παράλληλα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, δήλωσε σήμερα πως Ρωσία και η Κίνα ενημέρωσαν επισήμως την Τεχεράνη ότι δεν θα υποστηρίξουν πιθανές κυρώσεις ή στρατιωτική δράση κατά του Ιράν. Σε ερώτηση εάν η Ρωσία και οι Κίνα -μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο- θα υποστηρίξουν την Ουάσινγκτον, ο Μοτακί δήλωσε στην εφημερίδα Καϊχάν: «Οι δυο χώρες έχουν εκφράσει σε μας, αλλά και σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις, την αντίθεσή τους στις κυρώσεις ή τις στρατιωτικές επιθέσεις».

Χθες εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την άρνηση της Μόσχας στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά της Τεχεράνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/02/1183079.htm .

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή