Κόντρα με φόντο τους διαξιφισμούς Ν. Βούτση - Κ. Μητσοτάκη

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 13:04
UPD:13:41
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Δεν έχει ακόμη κοπάσει η αντιπαράθεση που ξέσπασε το χθες Τρίτη το βράδυ στη Βουλή μεταξύ του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης εκφωνούσε την ομιλία του, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, μια παρατήρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από το έδρανό του, εξαιτίας της οποίας διέκοψε την ομιλία του ο αρχηγός της Ν.Δ., «άναψε την σπίθα» της αντιπαράθεσης. «Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω» είπε ο κ. Μητσοτάκης προς την βουλευτή, ενώ ο κ. Βούτσης σύστησε προς τον πρόεδρο της Ν.Δ.: «Σας παρακαλώ να μιλάτε δια εμού».  

«Δεν είστε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν μπορείτε ή αν δεν θέλετε να προεδρεύστε να κατεβείτε κάτω» αντέδρασε με σφοδρότητα ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας και την αντίδραση του προέδρου της Βουλής ο οποίος τον ρώτησε «γιατί προκαλεί τεχνητή ένταση». Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον κ. Βούτση ότι έχει αποποιηθεί τον ρόλο του, με τον πρόεδρο της Βουλής να κάνει λόγο για αυταρχισμό του προέδρου της Ν.Δ.

Κύκλοι της Ν.Δ. ανέφεραν μετά το επεισόδιο πως η βουλευτής εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία, ενώ άκουσε ο κ. Βούτσης, δεν την ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη, «κάτι που, αντιθέτως, συνηθίζει, όταν πρόκειται για βουλευτές της Ν.Δ.».  Κατά τους ίδιους κύκλους, ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγές της Ν.Δ. επικαλούνταν τέσσερα παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνον του πρόεδρου του Βουλής». 

  • Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η Ν.Δ., παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της, «γιατί προφανώς οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τους κύκλους της Ν.Δ.
  • Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η Ν.Δ.
  •  Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.
  • Αρνείται κατ' επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παραβιάζοντας κατάφορα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Σε σχόλιό τους, συνεργάτες του προέδρου της  Βουλής απάντησαν πως «όλοι είδαν και αντιλήφθηκαν ποιος σέβεται τον ρόλο και την θεσμική του συμπεριφορά».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκε για το ζήτημα σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι, μετά από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής, λέγοντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως «αν υπάρχει διάθεση από οποιαδήποτε πλευρά, υπάρχει η διαδικασία του συντάγματος και μπορεί άνετα να κινηθεί. Όλα τα άλλα και μάλιστα με διαρροές, επιβαρύνουν το κλίμα και δεν επιτρέπουν την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν». Όπως πρόσθεσε, έθεσε το θέμα των διαρροών στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

«Εκ του συντάγματος υπάρχει σαφής διεργασία ενστάσεων, αντιρρήσεων για τον πρόεδρο της Βουλής και την έναρξη διαδικασίας, αν κάποια πολιτική δύναμη θέλει. Αυτό έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν είναι κατανοητή οποιαδήποτε διαδικασία διαρροών στην οποία δεν έδωσα απάντηση ούτε πρόκειται να δώσω γιατί σέβομαι τον θεσμικό μου ρόλο. Ούτε τεχνικών εντάσεων και όξυνσης. Προσπαθώ να προλαβαίνω την πολιτική όξυνση με επεισόδια πέρα από αυτά που είναι εύλογα στην αίθουσα».

Πηγές της Ν.Δ. απάντησαν από την πλευρά τους, αναφερόμενες στον πρόεδρο της Βουλής: «Ας μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη. Ο κ. Βούτσης έλαβε χθες ένα σαφές μήνυμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πράξεις του θα δείξουν αν το κατάλαβε».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή