Aποφασισμένος να αναλάβει δράση κατά των κυβερνήσεων της Κούβας και της Βενεζουέλας ο Μπολσονάρου

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 08:00
UPD:09:04
EPA/RICARDO MORAES / POOL

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε εντός των ορίων του νόμου, της δημοκρατίας, εναντίον αυτών των χωρών, θα το κάνουμε» ανέφερε ο Μπολσονάρου στη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook.

A- A A+

Αποφασισμένος να αναλάβει δράση «εντός των ορίων της δημοκρατίας» εναντίον των κυβερνήσεων της Κούβας και της Βενεζουέλας, δήλωσε την Τρίτη ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε εντός των ορίων του νόμου, της δημοκρατίας, εναντίον αυτών των χωρών, θα το κάνουμε» ανέφερε ο Μπολσονάρου στη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, είναι ορκισμένος αντικομμουνιστής κι έχει εξυμνήσει επανειλημμένα το καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985). Καταφέρεται πολύ συχνά εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας, κι η εκλογή του αναγγέλλει τη δραματική μεταβολή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του σε σύγκριση με εκείνη των κυβερνήσεων του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), που κυβέρνησε από το 2003 ως το 2016 και διατηρούσε θερμή σχέση με την Αβάνα και με το Καράκας.

Ο 63χρονος πρώην λοχαγός, ο οποίος δεν κρύβει την απέχθειά του για τις αριστερές κυβερνήσεις, τόνισε ότι ούτε «ο Κουβανός δικτάτορας» - όπως αποκάλεσε τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ - «ούτε ο δικτάτορας της Βενεζουέλας» (εννοώντας τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο), έλαβαν προσκλήσεις για να παρευρεθούν στην τελετή της ορκωμοσίας του την 1η Ιανουαρίου στην Μπραζίλια.

«Στο κάτω-κάτω, αυτή είναι μια γιορτή της δημοκρατίας. Εκεί πέρα, εκλογές δεν υπάρχουν, και όταν υπάρχουν, γίνονται καταγγελίες για νοθεία, επομένως δεν μας νοιάζει», είπε, προσθέτοντας πως «ο καλύτερος τρόπος να υποστηρίξουμε τον λαό της Βενεζουέλας είναι να μην προσκαλέσουμε τον κύριο Νικολάς Μαδούρο», επέμεινε.

Ο Μπολσονάρου δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να κινηθεί εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας. Πάντως, μετά την εκλογή του, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βραζιλία να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν στον Μπολσονάρου, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αλλάξει την βραζιλιάνικη εξωτερική πολιτική, ευθυγραμμίζοντάς την με αυτή της Ουάσιγκτον. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας. Όπως εκτίμησε ο Μπόλτον η επικράτηση του Μπολσονάρου προσφέρει μια «ιστορική ευκαιρία» ώστε οι ΗΠΑ και η Βραζιλία να συνεργαστούν στενά στα πεδία της ασφάλειας, της οικονομίας κ.ά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή