«Μας άνοιξε όλες τις πόρτες στον αραβικό κόσμο ο Κ. Παπούλιας»

Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 15:18
A- A A+

Το Μπαχρέιν επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον βασιλιά Χάμαντ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες του Περσικού Κόλπου συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Οικονομίας Πέτρο Δούκα.

Φόβους ότι αν δεν υπάρξει εκτόνωση στην ιρανική κρίση θα βρεθούμε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή, εξέφρασε χθες ο κ. Κάρολος Παπούλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα».

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι πρέπει όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μη βυθιστούμε στο χάος. Η λύση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να είναι μόνο διπλωματική και δεν θα πρέπει να είναι χειρότερη από το πρόβλημα. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει εμμονή στη διεθνή σύμβαση για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην περιοχή, ο κ. Παπούλιας μίλησε για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που είχε πάντα η Ελλάδα και τους στενούς οικονομικούς, εμπορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς που τη συνέδεαν με τον αραβικό κόσμο.

Οι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από τα αποτελέσματα της επίσκεψης, την οποία χαρακτήριζαν ως απόλυτα επιτυχημένη.

Ιδιαίτερα στάθηκαν και οι τρεις, στην πολύ μεγάλη συμβολή του κ. Παπούλια, ο οποίος, όπως ανέφεραν, «μας άνοιξε όλες τις πόρτες».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, στις συνομιλίες του με τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη για επενδύσεις στη βαλκανική περιοχή, στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Σιούφας είχε σημαντικές συνομιλίες στο Κατάρ, με τον Πρωθυπουργό της χώρας και μέλη της κυβέρνησης. Καθώς ήταν η πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο, συμφωνήθηκε να συσταθούν δύο επιτροπές οι οποίες θα συζητήσουν τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προκειμένου, οι δύο χώρες, να προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνιών. Η Ελλάδα, δείχνει ενδιαφέρον για την προμήθεια, από το Κατάρ, υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου.

Κατά κάποιο τρόπο η συνεργασία αυτή έχει αρχίσει, καθώς ήδη δύο νεότευκτα πλοία με ελληνική σημαία έχουν αναλάβει τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου για άλλες χώρες, ενώ ναυπηγούνται άλλα τρία πλοία.

Οπως είπε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, η συνεργασία στο μεταφορικό εμπόριο άρχισε και έχει πολύ καλό μέλλον. Οι Αραβες, όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, επιθυμούν τη συνεργασία με την Ελλάδα και «μιλούν ανοιχτά για κοινές επενδύσεις και επιχειρήσεις στην Ελλάδα». Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν για τον τουρισμό και τον θαλάσσιο τουρισμό, και αναζητούν περιοχή στο Ιόνιο για την κατασκευή, πολύ σύντομα, μεγάλης μαρίνας στο Ιόνιο. Ο στόχος τους είναι η εξεύρεση και αξιοποίηση «ονειρεμένων προορισμών».

Συζητήσεις έγιναν και για συνεργασία για τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας και του Τυμπακίου Κρήτης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά είχαν οι συζητήσεις που αφορούσαν στην αεροπορική συνεργασία των δύο χωρών, θέμα που αφορά άμεσα την «Ολυμπιακή». Στις συζητήσεις μετείχε από ελληνικής πλευρά ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της «Ολυμπιακής» και της Qatar Airways, σε τομείς όπως το μάρκετινγκ, οι κοινές πτήσεις κ.λπ.

Ο κ. Δούκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας, καθώς Αραβες επιχειρηματίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον εθνικό μας αερομεταφορέα. Αν πρόκειται να υπάρξει επενδυτική συνεργασία, αυτό θα φανεί στο μέλλον, ανέφερε ο υφυπουργός, ο οποίος εμφανίσθηκε μάλλον βέβαιος ότι η «Ολυμπιακή» θα πετάει και μετά το φθινόπωρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή