Μπακογιάννη με Παπαρήγα: Η ενημέρωση των κομμάτων συνεχής και ουσιαστική

Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 16:13
A- A A+

«Η βούληση του ελληνικού λαού είναι καταγεγραμμένη και επιθυμεί ειρηνική και διπλωματική λύση στο πρόβλημα που παρουσιάζεται με το Ιράν. Αυτό είναι δεδομένο και μας ενώνει όλους».

Αυτό σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τη γενική γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σύνεση στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας εξαρτάται τελικά από τα κόμματα.

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας διπλωματικής προσπάθειας η οποία θα είναι μακρά και εύχομαι και ελπίζω να έχει τα αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

Όπως είπε, με τη σημερινή της συνάντηση με την κ. Παπαρήγα ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, η οποία κατά την άποψη της κυβέρνησης πρέπει να είναι ουσιαστική και συνεχής με όλα τα κόμματα της Βουλής. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ασχέτως των απόψεων που διατυπώνονται, τα κόμματα πρέπει να έχουν ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας», σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα τόνισε πως «ανεξάρτητα από τις όποιες ή άλλες συμβατικές υποχρεώσεις υπάρχουν στην Ελλάδα και έχουν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις διαδοχικά, δεν πρέπει να τηρηθούν όταν οδηγούν στην ανάφλεξη νέων εστιών πολέμου».

«Οι διεθνείς οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα και οι περιφερειακοί οργανισμοί έχουν στόχο τους τον έλεγχο των πρώτων υλών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας ενός μεγάλου μέρους χωρών που δεν είναι στο δικό τους "σκληρό πυρήνα", είτε δεν ανήκουν οργανικά, είτε προβάλλουν κάποιες αντιστάσεις, κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους», ανέφερε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «επομένως έχουμε κάθε λογο να ανησυχούμε για το τι γίνεται σήμερα με το Ιράν, με την κλιμάκωση των παρεμβάσεων και των εκβιασμών, όπως εμείς εκτιμούμε, και ακριβώς είμαστε εκείνοι -και δεν νομίζουμε ότι είμαστε οι μοναδικοί- που θέλουμε να αποτραπεί κάθε στρατιωτική εξέλιξη που θα έχει τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και για τον ελληνικό λαό».

Σε ερώτηση για το αν ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών για το πρόσφατο ταξίδι της στην Κίνα, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κ. Μπακογιάννη είναι πολύ καλά ενημερωμένη για τις θέσεις της Κίνας και της Ρωσίας και συμπλήρωσε λέγοντας: «Όλοι γνωρίζουμε ότι Κίνα και Ρωσία αρνούνται τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για την διευθέτηση του ζητήματος. Πιστεύω ότι αυτές οι δύο χώρες θα παραμείνουν και θα μπουν εμπόδιο, αυτό αν θέλετε είναι και το αίτημά μας, σε οποιαδήποτε όξυνση και κλιμάκωση σε βάρος του Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή