Lovot: Ρομποτικός «σύντροφος» στην Ιαπωνία

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 14:38
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Το Lovot (από το «love» και το «robot») δεν βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού, μα «θα βγάλει έξω τη δυνατότητά σας να αγαπάτε», είπε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κανάμε Χαγιάσι.

A- A A+

Η ιαπωνική startup Groove X, η οποία ιδρύθηκε από στέλεχος της ομάδας ρομποτικής της SoftBank Group Corp, αποκάλυψε την Τρίτη το πρώτο της δημιούργημα: ένα ρομπότ-«σύντροφο», σχεδιασμένο να κάνει τους κατόχους του ευτυχισμένους.

Το Lovot (από το «love» και το «robot») δεν βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού, μα «θα βγάλει έξω τη δυνατότητά σας να αγαπάτε» είπε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κανάμε Χαγιάσι.

REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Όπως αναφέρει το Reuters, η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον της και εμφανισιακά θυμίζει πιγκουίνο και καρτουνίστικα μάτια. Επίσης, έχει «ενδυμασίες» που ο κάτοχός του μπορεί να αλλάζει κατά βούληση, ενώ επικοινωνεί με μικρές τσιρίδες.

Το ρομπότ είναι σχεδιασμένο να μιμείται στοργή προς χρήστες που του φέρονται όμορφα, αυξάνοντας τη θερμότητά του όταν το αγγίζουν, αρχίζοντας να «κοιμάται» όταν το αγκαλιάζουν και ακολουθώντας τους χρήστες που το καλούν. Όσον αφορά στις πρακτικές του χρήσεις, περιορίζονται σε απλές δουλειές, όπως η παρακολούθηση μωρών και η επιτήρηση σπιτιών μέσω κάμερας, στην οποία ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω εφαρμογής για κινητά.

REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Αν και η Ιαπωνία βρίσκεται ήδη ψηλά στην κατάταξη των κατασκευαστών βιομηχανικών ρομπότ, η Groove X επιδιώκει να επεκτείνει και την αγορά των οικιακών ρομπότ. Για αυτόν τον σκοπό έχει ήδη συγκεντρώσει οκτώ δισ. γιεν (71,1 εκατομμύρια δολάρια) από διάφορους επενδυτές, μεταξύ των οποίων ένα ταμείο της Toyota, η Line Corp (διαχείζεται εφαρμογή συνομιλιών) και η ιαπωνική κυβέρνηση.

Το Lovot θα έχει να ανταγωνιστεί τον ρομποτικό σκύλο Aibo της Sony, ο οποίος επέστρεψε στην παραγωγή πέρυσι, μια δεκαετία μετά την παύση της παραγωγής του. Ως προς το κόστος του, είναι στα 349.000 γιεν (3.100 δολάρια) και η διάθεσή του αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του 2019.

Ο Χαγιάσι είχε εργαστεί στο ανθρωποειδές ρομπότ Pepper της SoftBank, που χρησιμοποιείται σε καθήκοντα υποδοχής σε εστιατόρια ανά την Ιαπωνία, αλλά δεν έχει πάει καλά στα νοικοκυριά, τρία χρόνια μετά το λανσάρισμά του.

Η SoftBank, πάντως, δείχνει γενικότερα να επικεντρώνεται και σε ρομπότ πιο πρακτικών εφαρμογών, λανσάροντας τον προηγούμενο μήνα και το Whiz, μια αυτόνομη μηχανή καθαρισμού, που χρησιμοποιεί τεχνολογία της αμερικανικής Brain Corp.

Προτεινόμενα για εσάς