Γ. Κατρούγκαλος: Αναβάθμιση των σχέσεων με ΗΠΑ σε απόλυτα ισότιμη βάση

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 16:52
UPD:17:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στην αναβάθμιση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 247» ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας, τονίζοντας πως ήταν μια μεγάλη επιτυχία, καθώς όπως είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν σε στρατηγικό διάλογο λίγες χώρες.

«Αυτές τις οποίες θεωρούν ότι μπορούν να διαδραματίσουν, όπως είπα προηγουμένως, έναν ρόλο σταθερότητας και με τις οποίες θεωρούν ότι υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων», σημείωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε απόλυτα ισότιμη βάση και ακριβώς υπάρχει αυτή η αναβάθμιση της συνεργασίας μας, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων στην περιοχή».

Αυτό συνίσταται «στο να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθεροποίηση της κατάστασης. Αυτονόητο το ενδιαφέρον το δικό μας. Αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην περιοχή, όχι μόνο οι εκρηκτικές εντάσεις στη Συρία, στη Λιβύη, αλλά και η γενικότερη μεταβαλλόμενη πολιτική γεωγραφία των σχέσεων. Χώρες που ήταν δεδομένες για τη Δύση δεν είναι πια στον ίδιο βαθμό δεδομένες. Όλα αυτά προφανώς αναδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η χώρα μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει και αναβάθμιση των ελληνικών δυνάμεων στις αμερικάνικες στατιωτικές αποστολές στην περιοχή, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ο βασικός προσανατολισμός του Διαλόγου δεν ήταν στο στρατιωτικό επίπεδο, αλλά στο πολιτικό. «Μολονότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζήτησε θέματα αναβάθμισης του στρατιωτικού υλικού που παίρνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Τέλος, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος «συμφωνήθηκε ότι αυτός ο Διάλογος θα λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση. Την επόμενη φορά θα γίνει εδώ στη χώρα μας».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή