Γ.Γ. Θρησκευμάτων: 556 περιστατικά βίας κατά θρησκευτικών χώρων το 2017 στην Ελλάδα

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 12:38
UPD:12:50
EUROKINISSI
A- A A+

Συνολικά 556 περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2017.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια «Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το 2017 δημοσιοποίησε το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πιο αναλυτικά, ανά θρήσκευμα σημειώθηκαν:

Χριστιανισμός: 537 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:

- Την Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν 525 περιστατικά (δηλαδή το 94% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας,

- Δύο περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία,

- Ένα στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία,

- Τέσσερα στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία,

- Ένα στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ. - «Παλαιοημερολογίτες») και

- Τέσσερα στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Ιουδαϊσμός: Έντεκα περιστατικά, αρκετά από τα οποία φέρουν προδήλως ρατσιστικό/αντισημιτικό χαρακτήρα.

Μουσουλμανισμός: Οκτώ περιστατικά.

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Στην έκθεση, που αριθμεί συνολικά 172 σελίδες, παρουσιάζεται αρχικά το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση, ίδρυση και λειτουργία λατρευτικών χώρων. 

Στο δεύτερο μέρος της παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Yπηρεσίας κατά το 2017,  ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Στο τρίτο μέρος ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση:

α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα,

β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (84),

γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα, με τα περισσότερα περιστατικά εντός του μηνός Μαρτίου (71),

δ) των εξιχνιασθέντων (32%) και μη εξιχνιασθέντων (68%) περιστατικών.

Στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την έκθεση, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, σημειώνει ότι αυτή «αποδεικνύει την ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό με τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση προσεγγίζει τα θέματα αυτά και προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία. Θρησκευτική ελευθερία χωρίς Εκκλησίες, Συναγωγές, Τζαμιά ή όπως αλλιώς ονομάζονται οι χώροι λατρείας δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό και κάθε επίθεση σ’ έναν χώρο λατρείας είναι μια επίθεση στην θρησκευτική ελευθερία».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Θρησκευμάτων, Γ. Καλαντζής αναφέρει ότι «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πρώτο θύμα των επιθέσεων στην πατρίδα μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οφείλουμε, Πολιτεία και Εκκλησία, να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας, ώστε αυτή η βέβηλη πραγματικότητα που προσβάλλει την Ιστορία και την ταυτότητά μας να εξαλειφθεί».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ενώ οι Έλληνες Εβραίοι είναι το 0,05% του συνολικού πληθυσμού, σημειώνεται σταθερά δυσανάλογος αριθμός περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας του Ιουδαϊσμού (2% για το 2017). «Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά έχουν αντισημιτικό/ρατσιστικό χαρακτήρα. Είναι σαφές ότι πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της κουλτούρας που τον συνοδεύει, η οποία στοχεύει, πρώτα απ’ όλα, την ίδια τη δημοκρατία μας» καταλήγει ο κ. Καλαντζής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή