Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση της ΙΑΕΑ για το Ιράν

Οι Αμερικανοί δεν αποκλείουν κινήσεις «εκτός ΟΗΕ» για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη
Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 13:40
A- A A+

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το περιεχόμενο της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής του Κογκό, Μπαζίλε Ικουέμπε, που προεδρεύει του Συμβουλίου, η συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στην έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα βιαστεί να σκεφτεί ποια θα είναι η απάντηση του Συμβουλίου.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, με τηνυποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει τη σύνταξη μίας πρότασης που στηρίζεται στο άρθρο 7 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης εάν εκεινη δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας. Πάντως σε αυτό το πρώτο στάδιο αποκλείονται οι κυρώσεις.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε χθες στο Παρίσι, ότι οι κυρώσεις θα εξεταστούν «σε λίγους μήνες» εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες. «Σταδιακά, σε λίγους μήνες, εάν το Ιράν δεν σταματήσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, θα δείτε διεθνή υποστήριξη για κυρώσεις», δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με διπλωμάτες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Παραδέχθηκε πάντως, πως κατά τις συνομιλίες στη γαλλική πρωτεύουσα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν κατάφεραν να πείσουν Ρώσους και Κινέζους να στηρίξουν μία σκληρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν.

Ο αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη ωστόσο, τόνισε πως αν η Ουάσινγκτον δεν εξασφαλίσει συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα κινηθεί «εκτός ΟΗΕ» με σκοπό την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.

«Αν για οποιοδήποτε λόγο το συμβούλιο δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε εμείς, και είμαι βέβαιος ότι θα πιέσουμε άλλες χώρες ή ομάδες χωρών να επιβάλουν κυρώσεις», ανέφερε ο Τζον Μπόλτον μιλώντας σε υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αρμόδια για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή