Κριτική Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 14:04
A- A A+

Νέα επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική. «Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά τις κρίσιμες εξελίξεις εντός της χώρας, αλλά και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Αύριο θα συναντηθεί ο κ. Καραμανλής με τον κ. Ερντογάν. Παρότι ευχόμαστε πάντα σε αυτές τις συναντήσεις το καλύτερο, η εμπειρία μας των τελευταίων δύο ετών μας έχει κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους. Έχουμε γίνει μάρτυρες της όξυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε.», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας: «Εχω επανειλημμένα τονίσει ότι η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής έχασαν δύο μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες για να θέσουν γερά τα θεμέλια μιας ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να έχουμε θέσει και θέματα ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και οι διμερείς μας σχέσεις με τρόπο και σωστό και δεσμευτικό».

«Περιμέναμε από την κυβέρνηση αυτή και τον κ. Καραμανλή προσωπικά να δώσει συνέχεια στην πετυχημένη πολιτική μας του Ελσίνκι. Εμείς είχαμε καταφέρει να μετατρέψουμε τα θέματα αυτά σε ευρωπαϊκά. Σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής κατάφεραν να μετατρέψουν τα θέματα αυτά σε διμερή και πρόσφατα επανέφεραν τις ΗΠΑ ως βασικό διαμεσολαβητή των σχέσεών μας με την Τουρκία», σημείωσε επίσης, ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα του Ιράν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ως Κίνημα επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα, είχε πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και υπέρ του περιορισμού των υπαρχόντων πυρηνικών οπλοστασίων και χαρακτήρισε την εξάπλωση των μαζικών όπλων καταστροφής ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για κράτη και λαούς.

«Εμείς στηρίζουμε τη διπλωματική και ειρηνική επίλυση του προβλήματος μέσα από πολυμερή διαβούλευση, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το θέμα εντάσσεται και σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ισλάμ.

«Η Ελλάδα έχει δυνατότητα να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σ' αυτή την αναδυόμενη σύγκρουση, γιατί έχει παραδοσιακές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας, συνεννόησης και δημιουργίας γέφυρας κατανόησης μεταξύ Ευρώπης, Δύσης και Αραβικών και Μουσουλμανικών χωρών. Αρκεί να μην είναι απούσα, και σήμερα είναι απούσα. Είμαστε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή