Ντράσκοβιτς: Προοίμιο μιας νέας βαλκανικής καταστροφής η αλλαγή συνόρων

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 14:47
A- A A+

«Η Σερβία δεν μπορεί να εξαναγκαστεί ούτε με τιμωρίες, ούτε με εκβιασμούς να αναγνωρίσει αλβανικό κράτος στο έδαφός της», διακήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς και προειδοποίησε πως η αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων της χώρας του θα αποτελούσε προοίμιο μιας νέας βαλκανικής καταστροφής.

«Η πρότασή μας είναι συμβιβαστική στο μέγιστο βαθμό. Πρώτον όλα τα νόμιμα δικαιώματα της αλβανικής πλειοψηφίας στο Κόσοβο πρέπει να εκπληρωθούν.

Δεύτερον, τα δικαιώματα των Σέρβων και των άλλων λαών πρέπει να προστατευθούν στο μέγιστο βαθμό.

Τρίτον, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνει σεβαστός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Σερβία ζητεί μόνο δύο πράγματα: οι Σέρβοι στο Κόσοβο να μην αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι και να προστατεύονται οι σερβικές εκκλησίες και τα μοναστήρια και δεύτερον να μην αλλάξουν ή να μην μετονομαστούν τα τωρινά κρατικά σύνορα της Σερβίας - Μαυροβουνίου, τα διεθνή σύνορα της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

Ακριβώς γι αυτό προειδοποίησα σήμερα, ότι αυτό θα αποτελούσε προοίμιο μιας νέας βαλκανικής καταστροφής. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει σίγουρα στα Βαλκάνια είναι η αλλαγή κρατικών συνόρων. Τον περασμένο αιώνα τα σύνορα στα Βαλκάνια άλλαξαν τουλάχιστον τέσσερις φορές. Αυτό αποτέλεσε κάθε φορά αιτία πολέμου. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Σερβία δεν μπορεί ούτε με τιμωρίες ούτε με εκβιασμούς να εξαναγκαστεί να αναγνωρίσει τη δημιουργία ενός ακόμη αλβανικού κράτους στο έδαφός της. Η Σερβία δεν θα το δεχθεί ποτέ αυτό. Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή Σερβία και δεν υπάρξει ευρωπαϊκό Κόσοβο, τότε δεν θα υπάρξει σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Ελπίζω στο τέλος η Ομάδα Επαφής για το Κόσοβο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να το κατανοήσουν.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αρχές της Ομάδας Επαφής δεν προβλέπεται διχοτόμηση του Κοσόβου. Εμείς δεν ζητάμε τη διχοτόμηση του Κοσόβου. Ζητάμε μόνο όσα ήδη είπα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στο περιθώριο της διαβαλκανικής διάσκεψης κορυφής στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ντράσκοβιτς σχολίασε τις δηλώσεις του Ολι Ρεν για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαιτίας της μη σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς, λέγοντας πως η αδυναμία να συλληφθεί ο καταζητούμενος στρατηγός έχει οδηγήσει σε ομηρία ολόκληρο το σερβικό έθνος και απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του.

Οσον αφορά το επικείμενο δημοψήφισμα για την απόσχιση του Μαυροβουνίου ο κ. Ντράσκοβιτς δήλωσε υπέρμαχος της παραμονής του, αλλά εξήγησε πως ακόμα και στην περίπτωση διαζυγίου Σέρβοι και Μαυροβούνιοι θα παραμείνουν φίλοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή