Το Κόσοβο αποφάσισε τη δημιουργία στρατού - Αντιδρούν οι Σέρβοι

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 15:35
UPD:15:38
REUTERS/LAURA HASANI
A- A A+

Τη δημιουργία στρατού που θα αριθμεί 5.000 μέλη, ενέκρινε σήμερα το κοινοβούλιο του Κοσόβου, μία εβδομάδα αφότου η πρωθυπουργός της Σερβίας άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση αυτή μπορεί να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση από το Βελιγράδι.

Η κίνηση αυτή, 20 χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου εναντίον της σερβικής διακυβέρνησης και δέκα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως το ΝΑΤΟ την επέκρινε λέγοντας ότι δεν βοηθά τις προσπάθειες να κατευναστούν οι εντάσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία.

Ο νόμος για τη μετατροπή της ελαφρά οπλισμένης Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για την αντιμετώπιση κρίσεων, την πολιτική άμυνα και την απομάκρυνση πυρομαχικών από τον πόλεμο στη δεκαετία του 1990, σε στρατό εγκρίθηκε από τη Βουλή με τις ψήφους 105 βουλευτών σε σύνολο 120.

Έντεκα βουλευτές της σερβικής μειονότητας απείχαν από την ψηφοφορία. Το Σύνταγμα του Κοσόβου προέβλεπε τη δημιουργία εθνικού στρατού, αλλά καμία δράση δεν είχε αναληφθεί για χρόνια ενώ η Πρίστινα επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Σέρβων του Κοσόβου.

Η κίνηση συναντά επίσης την έντονη αντίδραση της Σερβίας, προστάτιδας των Σέρβων του Κοσόβου, η οποία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της και έχει προειδοποιήσει πως ένας εθνικός στρατός στο Κόσοβο μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε σήμερα πως η Σερβία «θα συνεχίσει στον δρόμο της ειρήνης και της σταθερότητας» μετά την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει τακτικό στρατό.

«Για εμένα, είναι μια δύσκολη μέρα, δεν είναι μια μέρα που μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε η Άνα Μπρνάμπιτς στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως «χωρίς μια σταθερή περιοχή, δεν υπάρχει σταθερή Σερβία».

Αν και η δημιουργία ενός τέτοιου στρατού μπορεί να πάρει χρόνια, οι Σέρβοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί για την εκδίωξη των Σέρβων που έχουν μείνει στο Κόσοβο, κατηγορία την οποία αρνούνται οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου που εξαρτώνται από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη.

Στις 5 Δεκεμβρίου, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια πιθανή απάντηση από το Βελιγράδι θα μπορούσε να είναι η στρατιωτική επέμβαση.

Ο Βούτσιτς με τον στρατό στα σύνορα

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα περάσει το επόμενο τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο και Κυριακή, με τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ζώνη ασφαλείας, στα σύνορα με το Κόσοβο.

Πρόκειται για μία κίνηση που σκοπό έχει να εμψυχώσει το στράτευμα και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ενόψει της ίδρυσης των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου.

Η μετάβαση του Βούτσιτς στα σύνορα με το Κόσοβο δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποια ένταση και θεωρείται, από τους αναλυτές, ως προσπάθεια δημιουργίας  εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. 

Τον πρόεδρο της Σερβίας κατά την περιοδεία του σε μονάδες του σερβικού στρατού στα σύνορα με το Κόσοβο θα συνοδεύουν ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, υποστράτηγος Mίλαν Μοϊσίλοβιτς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή