ΗΠΑ: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια

Μ. Πομπέο: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλει και στη μείωση της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στην περιοχή
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 08:54
UPD:11:14
twitter/Department of State
A- A A+

«Πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο έκανε λόγο για την πιο σημαντική εξέλιξη στην πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Παλαντίνο, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε βασικούς τομείς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών.

Επίσης αναφέρεται στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, τη συμβολή της στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

EURONEWS

Από την πλευρά του ο κ. Πομπέο, κατά τη λήξη του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κατρούγκαλο αναφέρθηκε σε «ιστορική πρόοδο» που ξεκίνησε μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ.

«Εκείνη την περίοδο, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε για τις τεράστιες ευκαιρίες που βρισκόταν μπροστά στις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε που ειπώθηκαν αυτά τα λόγια, οι δύο χώρες μας έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα, ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, επιστρέφει στην οικονομική ομαλότητα και ανάπτυξη» είπε ο κ. Πομπέο, χαρακτηρίζοντας επίσης την Ελλάδα  «κρίσιμο σύμμαχο».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα αναδύεται ξανά ως ηγέτιδα δύναμη της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή αυτή είναι ένα σημαντικό στρατηγικό σύνορο. Οι ΗΠΑ εργάζονται για να ενισχύσουν τις σχέσεις μας με σταθερές δημοκρατίες και δημοκρατικούς συμμάχους εκεί. Συμμάχους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και το Ισραήλ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στη διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτή θα βελτιώσει την ασφάλεια και των δύο χωρών. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και πως θα συμβάλει στη μείωση της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, ανέλυσε διεξοδικώς τις ενεργειακές εξελίξεις, σκιαγραφώντας την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας για την Ευρώπη.

«Ο αγωγός TAP που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα θα επιτρέψει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία να δεχθεί σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα. Θα επέτρεπε επίσης σε χώρες όπως η Βουλγαρία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Και όπως είδαμε αυτή την εβδομάδα, η πρώτη αγορά στην Ελλάδα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αποδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και να ενισχύσει τους κοινούς οικονομικούς δεσμούς».

TWITTER/ROBERT PALLADINO

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τον στρατηγικό διάλογο ως «ορόσημο» για τη σχέση των δύο χωρών, οι οποίες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχουν μια ταύτιση στρατηγικών συμφερόντων.

«Οι σχέσεις μας ίσως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αυτό αντικατοπτρίζει, πρώτον, την ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην περιοχή. Δεύτερον, τις κοινές αξίες. Τρίτον, την αναγνώριση των προσπαθειών σταθεροποίησης που καταβάλει η Ελλάδα σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Δεν προσπαθούμε μόνο να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά να αποτελέσουμε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος επικεντρώθηκε στο θέμα της εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα προχώρησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της, τονίζοντας ότι «θέλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδίως στους τομείς της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και των μέσων ενημέρωσης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή