Σερβία - Παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά την απόφαση της Ε.Ε.

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 16:51
UPD:16:53
A- A A+

Την παραίτησή του υπέβαλε αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ε.Ε., Μίρολιουμπ Λάμπους, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Σερβία.

Ο Λάμπους -αρχηγός του δευτέρου σε δύναμη κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, που είχε αναλάβει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης- χαρακτήρισε την αποτυχία της κυβέρνησης να συλλάβει τον Ράτκο Μλάντιτς ως «προδοσία του σερβικού λαού».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση της Ε.Ε. εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή βλάπτει τα συμφέροντα της Σερβίας «γιατί χάνεται πολύτιμος χρόνος στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Ουδέποτε στην ιστορία της Σερβίας ένας αξιωματικός έκανε το κράτος και ολόκληρο το λαό να υποφέρει», παρατήρησε ο σέρβος πρωθυπουργός, καλώντας τον φυγόδικο Ράτκο Μλάντιτς να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων αξιωματικών και να παραδοθεί.

Ο σέρβος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έκανε ό,τι μπορούσε για να ανακαλύψει που κρύβεται ο Μλάντιτς και εκτίμησε ότι τώρα που διαλύθηκε ολόκληρο το δίκτυο προστασίας του σερβοβόσνιου στρατηγού, «ο εντοπισμός του είναι πλέον θέμα τεχνικής φύσεως».

Εν τω μεταξύ η «υπόθεση Μλάντιτς» ενδέχεται να οδηγήσει και στην αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Σερβία. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Μάικλ Πόλτ δήλωσε ότι το Βελιγράδι μπορεί να απωλέσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια εξαιτίας της μη συνεργασίας με το δικαστήριο της Χάγης.

«Το αμερικανικό Κογκρέσο στο τέλος του Μαΐου θα κληθεί να επικυρώσει την παροχή νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Σερβία και δεν αποκλείεται η Κοντολίζα Ράις να προτείνει την διακοπή της», προειδοποίησε ο αμερικανός πρέσβης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή