«Κίτρινα γιλέκα», Στρασβούργο και στη μέση ο Μακρόν

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 14:25
UPD:14:30
REUTERS/JEAN-PAUL PELISSIER
A- A A+

Έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και όχι η οργή ζητούν οι Γάλλοι υπουργοί από τα «κίτρινα γιλέκα». Λίγο πριν από το Σάββατο, όπου αναμένεται να παιχτεί η «πέμπτη πράξη» των διαδηλώσεων, οι Γάλλοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι «σε αυτό το στάδιο, οι διαδηλώσεις δεν έχουν απαγορευτεί». Ζητούν όμως από τους διαδηλωτές να λάβουν υπόψη τους αφενός την επίθεση στο Στρασβούργο και αφετέρου την ανταπόκριση του Εμανουέλ Μακρόν στα αιτήματά τους.   

Τα «κίτρινα γιλέκα», το κίνημα το οποίο γιγαντώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκφράζει την οργή της ασθενέστερης οικονομικά γαλλικής επαρχίας, έχει ήδη διανύσει τέσσερις εβδομάδες κινητοποιήσεων και εισέρχεται στην πέμπτη. Τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα, η ένταση κορυφώθηκε με βίαια επεισόδια και βανδαλισμούς στο Παρίσι, τα οποία έχουν ήδη στοιχίσει πολύ στη γαλλική οικονομία.

Αντιμέτωπος με αυτήν την «οικονομική καταστροφή» - όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ – και ενώπιον μίας νέας καθοδικής πορείας της δημοτικότητάς του,ο Μακρόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα μία σειρά από μέτρα ανακούφισης, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ και φοροελαφρύνσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα μέτρα, και η εμφάνιση του Γάλλου προέδρου που μέχρι τότε τηρούσε σιγήν ιχθύος, μεταφράστηκαν ως επί το πλείστον ως ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλάδεν ήταν αρκετά για να καταλαγιάσουν την οργή των «κίτρινων γιλέκων», τα οποία ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για το προσεχές Σάββατο.

Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι «η οργή εκφράστηκε» κι εκείνη από την πλευρά της «άκουσε και απάντησε». «Αυτό που ζητάμε είναι να είναι λογικοί το Σάββατο και να μη διαδηλώσουν», δήλωσε ξεκάθαρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμάν Γκριβό.

EURONEWS

Στο ίδιος μήκος κύματος, η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ τόνισε ότι «υπήρξε ένα δραματικό γεγονός στο Στρασβούργο και επίσης ο πρόεδρος απάντησε στα κίτρινα γιλέκα». Σε μία προσπάθεια να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ότι «η μαζική κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση της επίθεσης στο Στρασβούργο και τον εντοπισμό του δράστη, που παραμένει ασύλληπτος, έχει επηρεάσει τη δυνατότητα των αρχών να παρέμβουν σε άλλες περιοχές».

Οι γαλλικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του 29χρονου Σερίφ Σεκάτ, ο οποίος άνοιξε πυρ την Τρίτη το βράδυ στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους  (ανάμεσά τους μία γυναίκα εγκεφαλικά νεκρή και ένας τραυματίας που κατέληξε σήμερα) και να τραυματιστούν άλλοι 12. 

Τριάντα και πλέον ώρες μετά ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πού κρύβεται ο Σεκάτ ούτε μπορεί να βεβαιώσει ότι παραμένει στη Γαλλία. Απεναντίας, οι αρχές θεωρούν πολύ πιθανό να έχει διαφύγει στην Κελ, στη Γερμανία, στην άλλη όχθη του Ρήνου, εξ ου και συνεργάζονται στενά με τις γερμανικές αρχές, ενώ ενισχυμένα είναι τα μέτρα και στην Ελβετία.

Οι προτροπές της κυβέρνησης ακούστηκαν από ορισμένα μέλη του κινήματος, κυρίως κοντά στο Στρασβούργο, τα οποία εκφράζοντας τη βαθιά λύπη τους για τα θύματα της επίθεσης, δήλωσαν πρόθυμα να επανεξετάσουν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους. Άλλοι πάλι επιμένουν στις θεωρίες συνωμοσίας περί στοχευμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να καταπνίξει το κίνημά τους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή