«Αγιον Ορος - Κειμήλια Πρωτάτου» στη Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 19:40
A- A A+

Σημαντικά κειμήλια από το σκευοφυλάκιο των Καρυών, το διοικητικό και πνευματικό κέντρο του Αγίου Ορους, και από το αρχείο του Πρωτάτου, θα εκτεθούν στην έκθεση «Αγιον Ορος - Κειμήλια Πρωτάτου» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Αγιορειτική Εστία, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Κυριακη 28 Μαϊου, θα φιλοξενηθεί για περισσότερο από έξι μήνες, στην έδρα της Αγιορειτικής Εστίας, στο διαμορφωμένο μέγαρο Νεδέλκου (Εγνατίας 109).

Θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό αυθεντικών κειμηλίων που επέτρεψε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους να βγουν από τη μοναστική πολιτεία, με εξαίρεση τη μεγάλη έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους, το 1997, χρονιά κατά την οποία η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στα 90 εκθέματα περιλαμβάνονται εικόνες από τη Συλλογή του Πρωτάτου της υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής (εικόνες της Μεγάλης Δέησης, εικόνες από το μεγάλο τέμπλο του ναού του Πρωτάτου κ.α.), έργα μικροτεχνίας (λειτουργικά αντικείμενα, δίσκοι, λειψανοθήκες, αγιοπότηρα, σταυροί, καντήλια, κιβώτια κ.α.), χειρόγραφα, έργα ξυλογλυπτικής, έγγραφα (διοικητικά, ελληνικά, ρουμανικά, οθωμανικά), έντυπα, σφραγίδες, κώδικες, καθώς επίσης ανθίβολα Γαλατσιανών Ζωγράφων.

Ενα από τα πιο πολύτιμα έγγραφα που θα εκτεθεί στην έκθεση είναι ο περίφημος «Τράγος», το πρώτο Τυπικόν του Αγίου Ορους, του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή (972), στο οποίο υπογράφει και ο Οσιος Αθανάσιος, ως ηγούμενος της μονής της Μεγίστης Λαύρας, την οποία ίδρυσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς