Ασπρόμαυρες αναμνήσεις, αμφίβιος υπερήρωας και ολοκλήρωση άτυπης τριλογίας

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 09:15
UPD:14:23
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Το βραβευμένο ασπρόμαυρο μεξικάνικο δράμα «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, τον αμφίβιο υπερήρωα Aquaman που απέκτησε τη δική του ιστορία καθώς και την ολοκλήρωση μιας άτυπης τριλογίας ταινιών του Σταύρου Τσιώλη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι σινεφίλ αυτή την εβδομάδα στις σκοτεινές αίθουσες.

 «Ρόμα»

Το αριστούργημα του Αλφόνσο Κουαρόν, μια επιστολή αγάπης και μνήμης στις γυναίκες που τον μεγάλωσαν και την ταραγμένη χώρα, μέσα και έξω από τους τοίχους του σπιτιού του, απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ οι ενώσεις κριτικών Λος Άντζελες και Νέας Υόρκης το ψήφισαν ως κορυφαία ταινία του 2018.  Το λυρικό ασπρόμαυρο μεξικάνικο δράμα, το οποίο παρουσιάστηκε πέντε χρόνια μετά το βραβευμένο με επτά  Όσκαρ «Gravity», βασίζεται στις εμπειρίες από την παιδική ηλικία του Κουαρόν στην πόλη του Μεξικού. Ο  δημιουργός επικεντρώνεται στην καθημερινή ρουτίνα μιας μεσοαστικής οικογένειας και της οικιακής βοηθού της κατά τη διάρκεια ενός έτους που θα αλλάξει δραματικά τις ζωές τους.

«Aquaman»

O υπερήρωας από τη θάλασσα έρχεται με τη μορφή του Τζέισον Μομόα και αποκτά τη δική του ιστορία στο σύμπαν της DC.  Στο επίκεντρο η προέλευση του μισού-ανθρώπου, μισού- Ατλάντειου Άρθουρ Κάρι και η εξερεύνηση του ταξιδιού της ζωής του -ένα ταξίδι που δεν θα τον αναγκάσει απλώς να αντικρίσει τον πραγματικό του εαυτό, αλλά να ανακαλύψει αν είναι άξιος να γίνει αυτός που γεννήθηκε... Να γίνει ένας βασιλιάς και να εξουσιάσει όλα τα πλάσματα του βυθού.  Ο Τζέιμς Γουάν (Fast and Furious), σε σενάριο Γουίλ Μπέαλ (Suicide Squad), εικονογραφεί την οικογενειακή διαμάχη του ήρωα του τίτλου με τον αδερφό του Ορμ, ο οποίος σκοπεύει να πολεμήσει όσους ζουν στη στεριά.

«Γυναίκες Που Περάσατε Από Δω»

Στη νέα ταινία του Σταύρου Τσιώλη -που αποτελεί την ολοκλήρωση μιας άτυπης τριλογίας (Παρακαλώ Γυναίκες μην Κλαίτε - 1992, Ας Περιμένουν οι Γυναίκες! - 1998)- δύο άνδρες αναλαμβάνουν μια παράξενη υποχρέωση: να φυλάξουν τσίλιες έξω από ένα παλιό σπίτι αθηναϊκής συνοικίας, στο οποίο γίνονται παράνομες εργασίες ώστε να προστεθεί ένα δωμάτιο. Μπροστά από τους δυο στωικούς ήρωες, θα περάσουν διαφορετικές προσωπικότητες, που κοντοστέκονται και κουβαλάνε μαζί τους αφηγήσεις. Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Τζούμας, Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Ουζουνίδου, Κωνσταντία Τάκαλου, Έλλη Τρίγγου, Σταμάτης Τζελέπης, Τάκης Χρυσικάκος, Αινείας Τσαμάτης κ.ά.

«Η Ιστορία μιας Πρεμιέρας»

Το ντοκιμαντέρ των Τιερί Ντεμεζιέρ και Αλμπάν Τερλέ αναφέρεται στην πρώτη παραγωγή του Μπέντζαμιν Μιλπιέ ως καλλιτεχνικού διευθυντή της Σχολής Χορού της Όπερας του Παρισιού, του παλαιότερου θιάσου μπαλέτου στον κόσμο, και ενός από τους πιο διάσημους. Η τοποθέτηση του Μιλπιέ, ευρύτερα γνωστού από τη χορογραφία που έκανε για την ταινία «Μαύρος Κύκνος», ήταν μια αντισυμβατική επιλογή και η πρώτη παράσταση μπαλέτου που θα παρουσίαζε αναμενόταν με ανυπομονησία. Η ταινία παρουσιάζει ένα έργο αγάπης και την ομορφιά της δημιουργίας -από τις πρώτες πρόβες μέχρι την πρεμιέρα.

«Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν»

Η δημιουργία των Μπομπ Περσισέτι, Πίτερ Ράμσεϊ, Ρόντνεϊ Ρόθμαν παρουσιάζει στο σινεφίλ κοινό τον έφηβο Μάιλς Μοράλες -με τη φωνή του Τζαμαϊκανού ράπερ Σαμίκ Μουρ- από το Μπρούκλιν, και τις αμέτρητες ικανότητές του Αραχνο-Σύμπαντος, όπου περισσότεροι από ένας μπορούν να φορούν τη μάσκα.

«Ο Δικός της Πόλεμος»

Ο υποψήφιος για Όσκαρ ντοκιμαντερίστας Μάθιου Χάινεμαν (Η Γη των Καρτέλ) παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της Μαρί Κόλβιν, με την υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας Ρόζαμουντ Πάικ (Το Κορίτσι Που Εξαφανίστηκε). Η Μαρί Κόλβιν ήταν μία από τις πιο αναγνωρισμένες πολεμικές ανταποκρίτριες της εποχής μας. Το επαναστατικό και ατρόμητο πνεύμα της την τοποθετούσε πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης με σκοπό να δώσει φωνή στους αδύναμους, θυσιάζοντας την προσωπική της ζωή. Η αποστολή της να δείξει με κάθε κόστος την πραγματική φρίκη του πολέμου μαζί με τον διάσημο φωτογράφο Πολ Κονρόι, τους οδήγησε στην πιο επικίνδυνη αποστολή της ζωής τους, στην πολιορκούμενη πόλη Χομς της Συρίας.

 «O Ασπροδόντης»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων Αλεξάντρ Εσπιγκάρες (Mr. Hublot) υπογράφει μια ακόμη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον. Ένας μικρός λύκος που, από μικρό ακόμα κουτάβι, πλησίασε τους ανθρώπους, οι οποίοι του πρόσφεραν προστασία, ζεστασιά και τροφή εγκαταλείπει σιγά-σιγά τον κόσμο της άγριας φύσης και υποτάσσεται στους ανθρώπους. Όμως, ακολουθούν πολλές περιπέτειες, υπάρχουν πολλοί εχθροί που του επιτίθενται συνεχώς και άνθρωποι που τον κακομεταχειρίζονται. Θα καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που τον περιτριγυρίζουν;

Προτεινόμενα για εσάς