Ερντογάν: Αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις η τουρκική κυβέρνηση

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 13:05
A- A A+

Η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., τόνισε ο τούρκος ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι όρος για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι είναι ένα από τα θέματα της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης το οποίο πρέπει να παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή. Όπως σημείωσε, η Τουρκία έχει ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις με το Κόσοβο καθώς εκεί υπάρχει τουρκική μειονότητα, ενώ και στη χώρα του υπάρχουν πολίτες που κατάγονται από το Κόσοβο.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιστροφή της επαρχίας στο προ του 1999 καθεστώς, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Βασική προσδοκία μας, είπε, είναι να καταλήξουν οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς σε μια λύση πάνω στην οποία να συμβιβαστούν όλοι οι λαοί που ζουν στο Κόσοβο.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 21 Μαϊου για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνιου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι το αποτέλεσμά του θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τα εμπλεκόμενα μέρη και από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ Ερντογάν αναφέρθηκε στην συμφωνία για την Ενεργειακή Κοινότητα Νοτιοανατολικής Ευρώπης την οποία όπως είπε, η Τουρκία δεν μπόρεσε να υπογράψει για τεχνικούς λόγους.

Όπως διευκρίνισε, ευελπιστεί ότι η ¶γκυρα θα υπογράψει τη συμφωνία για την Ενεργειακή Κοινότητα Νοτιοανατολικής Eυρώπης μόλις ολοκληρωθούν οι επαφές που έχει επί του θέματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή