Μέι: Οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες μόλις άρχισαν

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 21:32
UPD:21:38
REUTERS/FRANCOIS WALSCHAERTS
A- A A+

«Μόλις στην αρχή» των συζητήσεων με τους  Ευρωπαίους ηγέτες δήλωσε ότι βρίσκεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην προσπάθειά της να λάβει εγγυήσεις ότι το «δίχτυ ασφαλείας» στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι προσωρινό.

Η Μέι πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να «κερδίσει» κάποιες διαβεβαιώσεις και να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit.

Παράλληλα, απέφυγε δύο φορές να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις σχετικά με το αν έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές για να κινηθεί η διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος της από το ίδιο της το κόμμα.

Νωρίτερα σήμερα, η Τερέζα Μέι συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Η τελευταία τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.

Πηγές που παρέστησαν στη συνάντηση αυτή, και τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι η καγκελάριος εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία της ότι η συμφωνία θα εγκριθεί.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης με τον οποίο συνομίλησε σήμερα το πρωί η Μέι, σχολίασε μέσω του Twitter ότι είχαν έναν "χρήσιμο διάλογο" αν και είχε αφήσει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης.

Τουσκ: «Η ΕΕ θέλει να βοηθήσει στο θέμα του Brexit, αλλά πώς;»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε, μετά τη συνάντησή του με τη Μέι, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να τη βοηθήσει να πετύχει την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Μακρές και ειλικρινείς συζητήσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της Συνόδου για το Brexit. Είναι σαφές ότι οι 27 της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ σε ένα μηνύμα στο Twitter.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή