Νέα στοιχεία για τις υποκλοπές από την ΑΔΑΕ

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 14:10
A- A A+

Την ύπαρξη δύο εξερχόμενων κλήσεων από τα καρτοκινητά - σκιές της Vodafone προς καρτοκινητό της ΤΙΜ, το οποίο είχε παρόμοια συμπεριφορά και πραγματοποιούσε κλήσεις προς στις ΗΠΑ, διαπίστωσε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος δήλωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι το τελευταίο διάστημα προέκυψαν νέα στοιχεία από την έρευνα της Αρχής για τις υποκλοπές.

Συγκεκριμένα, μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν δύο εξερχόμενες κλήσεις από καρτοκινητά-σκιές της Vodafone σε καρτοτηλέφωνο της ΤΙΜ (29/6/2004, 14:20 και 14:21) ζητήθηκε η άρση του απορρήτου και διαπιστώθηκε ότι συμπεριφερόταν και αυτό ως «σκιά», ότι έκανε 12 κλήσεις (11 τηλεφωνήματα και 1 SMS) σε δύο αριθμούς στην πόλη Λώρελ της πολιτείας του Μέρυλαντ (ΗΠΑ) ενώ καλούσε και εκαλείτο και από άλλα τηλέφωνα της ΤΙΜ.

Όπως είπε ο κ.Λαμπρινόπουλος, αυτά τα τηλέφωνα ενεργοποιήθηκαν την ίδια μέρα, τον Ιούνιο του 2004, οι αριθμοί τους έχουν καταλήξεις -90, -91 και -92, καθώς και ότι όλα έληξαν το διάστημα 2- 5 Ιουλίου 2004.

Ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε επίσης ότι μετά την «αναμόχλευση» των στοιχείων, η ΑΔΑΕ διαπίστωσε ότι προς τα καρτοτηλέφωνα - σκιές υπήρξαν έξι εισερχόμενα γραπτά μηνύματα από χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, ένα από την Αυστραλία, δύο από τη Μεγάλη Βρετανία, ένα από τη Σουηδία και τρία από τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε επίσης ότι βρέθηκαν και τρεις «ύποπτοι» αριθμοί της Vodafone, οι οποίοι ανήκουν στην εταιρεία ΚΑΞΥ ΑΤΕ. Από αυτούς έγιναν τρεις συνδέσεις σε καρτοκινητά-σκιές, εκ των οποίων η μία διήρκεσε «15 ολόκληρα λεπτά».

Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είπε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που είναι ύποπτες, όπως αυτή που εμφανίζει συνδρομητή, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά στην Αρχή, να έχει κάνει προωθήσεις κλήσεων προς ένα καρτοκινητό σκιά.

Ο κ. Λαμπρινόπουλος διευκρίνισε ότι γνωρίζει μεν τους αριθμούς που κλήθηκαν στις ΗΠΑ, φοβάται, όμως, να τους καλέσει διότι μπορεί να μην είναι αριθμοί μιας απλής νοικοκυράς, αλλά να ανήκουν σε εταιρείες ή υπηρεσίες και να αποτυπωθεί η κλήση από την ΑΔΑΕ προς αυτές.

Σημείωσε ότι θα στείλει τα στοιχεία στο αρμόδιο υπουργείο και στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Όσο για τα εισερχόμενα μηνύματα, είπε ότι για να βρούμε ποιος τηλεφώνησε πρέπει να πάμε στα κέντρα SMS της κάθε χώρας και μετά να πάμε στο άλλο κομμάτι της κλήσεως.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή