Ως «σκυλοκαυγά δικομματικό από το παρελθόν» και «ανούσια και άσφαιρη αντιπαράθεση» χαρακτήρισε τη σημερινή κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει ευθύνη που επέτρεψε αυτή την κατάσταση. Προειδοποίησε δε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα εξετάσει τη στάση της σε ανάλογες περιπτώσεις για το αν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της «τέτοιους σκυλοκαυγάδες».
Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της νέας μείωσης στις συντάξεις, ο κ. Καραθανσόπουλος υπογράμμισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγουν να εμφανίζονται σαν «μονομάχοι σε αρένα» για να κρύψουν ότι συμφωνούν στην καπιταλιστική ανάπτυξη και την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων με σκανδαλώδη προνόμια για στρατηγικές επενδύσεις. «Συμφωνούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή με τη συμφωνία των Πρεσπών να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ενώ η κυβέρνηση είναι σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη βάση» υποστήριξε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τις προτάσεις που κατέθεσαν για τη συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνούν με την αναπαλαίωση και τη θωράκιση του αστικού συστήματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και τα τρία μνημόνια, η ΝΔ έφερε το 2ο και νομιμοποίησε το 1ο μνημόνιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε το 3ο και νομιμοποίησε τα δύο προηγούμενα, νομιμοποίησε όλες τις επιβαρύνσεις σε βάρος του λαού και του φόρτωσε και άλλα βάρη. Ειδικά για το ασφαλιστικό, τόνισε πως οι αντιασφαλιστικοί νόμοι είναι «παιδιά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ», που νομιμοποίησε μία προς μία τις μειώσεις στις συντάξεις που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με τον νόμο Κατρούγακλου μείωσε την κατώτατη σύνταξη κατά 300 ευρώ, αφού από τα 716 ευρώ, έπεσε στα 413 ευρώ. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε τον νόμο του Πινοσέτ με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, που ενίσχυσε τη λογική της ανταποδοτικότητας και οδηγεί τους ασφαλισμένους στη συμπληρωματική ασφάλιση που παρέχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που με τον νόμο Κατρούγκαλου θα αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Για την κατάργηση της νέας μείωση στις συντάξεις, ο κ. Καραθανασόπουλος επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, που αναφέρει ότι συμφωνήθηκε με αντιστάθμισμα το πάγωμα όλων των συντάξεων έως το 2022, καθώς θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, είπε ότι περιορίστηκαν τα «αντίμετρα» προς τον λαό. Όπως σημείωσε, καταργείται η επέκταση των σχολικών γευμάτων, η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και η επιδότηση των συνταξιούχων για φάρμακα. Ωστόσο, ανέφερε, δεν καταργείται η στήριξη στο κεφάλαιο με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων και της φορολογίας των οικονομικών ελίτ, από τη στιγμή που ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη από 15% έπεσε στο 10%, όταν ο μισθωτός πληρώνει φόρο 22%.
Αναφέρθηκε επίσης στην επιδότηση βιομηχάνων, τραπεζών, εφοπλιστών και επιχειρηματικών ομίλων για την απασχόληση φτηνών νέων εργαζομένων με τη μείωση κατά 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τον «όλεθρο» για τους εργαζόμενους, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας και ενεργοποιώντας τον νόμο Βρούτση, που καταργεί τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό.
Για τον υποκατώτατο μισθό, ο Νίκος Καθαρανασόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για υποσχετική, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές τυχόν κατάργησή του, εφόσον δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αναρωτήθηκε δε γιατί επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση δεν τον κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό.
Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ αυξήθηκαν τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από 63 το 2014, έφτασαν τα 73 το 2016. Αναφέρθηκε και στην έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που δείχνει ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα μειώνεται κατά 3,1% από το 2008 έως το 2017.
Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί τροπολογία 35 σελίδων που κατέθεσε «εκπρόθεσμα» το υπουργείο Οικονομίας, λέγοντας ότι «έχει παραγίνει το κακό με την κατάθεση άσχετων τροπολογιών».