Χαροκόπειο: Ημερίδα για επιχειρηματικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη

Ευκαιρίες και προκλήσεις για τη νέα γενιά επιχειρηματιών
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 17:25
UPD:17:29
A- A A+

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Αν και η στήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις βαθμολογείται με μόλις 1,6 σε μια κλίμακα από 1 έως 6 (European StartUpMonitor) υπάρχουν ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης για επιχειρηματικές ιδέες στα δεκάδες εκκολαπτήρια, επιταχυντές και συνεργατικούς χώρους που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και συμπληρώνουν τις κρατικές δομές προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών από καθοδήγηση μέχρι χρηματοδότηση.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν από καταρτισμένους ομιλητές και βραβευμένους καθηγητές σε επιστημονική ημερίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, που διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις προκλήσεις της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και να δώσουν υποσχέσεις για συνεργασίες, σε ένα Πανεπιστήμιο μπουτίκ, όπως εύστοχα αναφέρθηκε, καθώς έχει αναπτυχθεί με βάση διεθνή πρότυπα για να εστιάζει σε συγκεκριμένους κλάδους όπως η οικονομία, η οικολογία, η διαιτολογία & διατροφή και η πληροφορική & τηλεματική.

Αναφερόμενος σε εκκολαπτήρια και επιταχυντές για νεοφυείς επιχειρήσεις ο Jorge Sanchez, Chief Strategy & Financial Officer του Corallia περιέγραψε το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα δίνοντας το στίγμα των ευκαιριών που αναδύονται για τους νέους στη χώρα μας. Ταυτόχρονα παρουσίασε προγράμματα που υποστηρίζει το Corallia όπως το egg σε συνεργασία με τη Eurobank αλλά και το be your own boss, το οποίο – μετά από 35 χρόνια εφαρμογής στο Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 80.000 νέους συμμετέχοντες – ήρθε στην Ελλάδα για να προσφέρει υπηρεσίες από την καθοδήγηση μέχρι τη χρηματοδότηση.

Στην δυναμική των startups στην τουριστική βιομηχανία και στον πολιτισμό αναφέρθηκε ο Πάρις Τσάρτας, Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου που έδωσε έμφαση στην καινοτομία ενώ μια άλλη διάσταση της καινοτομίας παρουσίασε η Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αθηναίων. Μίλησε για το προγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία», μια καινοτόμα Δράση για την Αθήνα, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σχολικά συγκροτήματα στις δημοτικές κοινότητες της Αθήνας ανοίγουν τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα και μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς.

Για τη συμβολή των επιχειρήσεων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη μίλησε ο Δημήτρης Δανηλάτος, Executive Advisor του Διοικητικού Συμβουλίου του CSR Hellas & Global Compact Network Hellas ενώ για δυνατότητες ανάπτυξης κουλτούρας επιχειρηματικότητας μίλησε ο Μάνος Παυλάκης, Learning Director Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (Junior Achievement GREECE) αναφερόμενος σε δομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας σε σχολεία και πανεπιστήμια ενώ για τη βιωσιμότητα σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων μίλησε η Ρόϊδω Μητούλα, Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η οποία παρουσίασε έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης στα εμπορικά κέντρα περιφερειακών πόλεων.

Ο Γεώργιος Μαλινδρέτος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, αναφερόμενος σε πρακτικά παραδείγματα επιχειρηματικών σχεδίων από σπουδαστές, μέσα από την εμπειρία του στη Μονάδα Καινοτομίας του Παντείου Πανεπιστημίου, εξήγησε είναι μύθος ότι ο επιχειρηματίας γεννιέται.

Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, Οικονομολόγος, Απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιώσιμη Ανάπτυξη» παρουσίασε έρευνα για τη Βιομηχανική Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και επιχείρησε να εξηγήσει πώς τα Βιομηχανικά Πάρκα, μέσα από την οικολογική διαχείριση και τις καλές πρακτικές συμβάλλουν στην Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο της ημερίδας - που χαιρέτισαν η Πρύτανης, Δρ. Μαρία Νικολαΐδη, ο Αναπληρωτής Πρύτανη, Δρ. Κωνσταντίνος Αμπελιωτης και η Πρόεδρος του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Δρ. Κωνσταντίνα Κουτρουμπα – παρουσιάστηκαν επίσης και διαστημικές εφαρμογές οι οποίες συνδέονται με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο φοιτητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Θάνος Μουραμπετζής και ενεργό μέλος της ελληνικής ομάδας του Space Generation Advisory Council των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε σε τέτοιες εφαρμογές όπως καλλιέργιες ακριβείας, πολιτική προστασία και συστήματα πλοήγησης.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών τίτλων σε δύο καθηγητές του Χαροκοπεόυ Πανειστημίου που έχουν διακριθεί για το έργο τους, μια ιδέα του προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Αστέριου Φίλη, που συγκίνησε το κοινό. Οι δύο καθηγητές, ο Δρ. Γεώργιος Δεδούσης και ο Δρ. Ιωάννης Μανιός, καθηγητές του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στα επιστημονικά πεδία Molecular Biology & Genetics και Cross Field αντίστοιχα, είναι στη λίστα των 6.000 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, όπως προκύπτει από την απήχηση του έργου τους (δείκτες βασικών επιστημών (ESI), 2006-2016, όπου περιλαμβάνονται 12 ακόμη Έλληνες).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή