Αλ. Χαρίτσης: Μόνιμος θεσμός το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Λήγει το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους»
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 13:28
UPD:14:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ
A- A A+

Για «οριστική κατοχύρωση και διασφάλιση ενός πολύ σημαντικού κοινωνικού προγράμματος» έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης εισηγούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία με την οποία το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσεται σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α΄ βαθμού και στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό.

«Με την τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα, το Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" αναβαθμίζεται και γίνεται επιτέλους μόνιμος θεσμός του κράτους. Ταυτόχρονα λήγει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αέναης ανακύκλωσης για χιλιάδες συμβασιούχους που στελεχώνουν το πρόγραμμα» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, με την τροπολογία συστήνονται για πρώτη φορά μόνιμες θέσεις προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα, δηλαδή, πάνω από 3.200 θέσεις μόνιμου σταθερού προσωπικού, με την προοπτική μάλιστα επέκτασης των υπηρεσιών αυτών, και σε άλλους δήμους στο μέλλον.

Παράλληλα διασφαλίζεται από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού η πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος και θεσπίζεται διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη αυτών των θέσεων που οι δήμοι θα συστήσουν στις κοινωνικές τους υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ειδική μοριοδότηση της υπηρεσίας που έχει ήδη διανυθεί σε αντίστοιχες θέσεις παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτσης, γίνεται λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες αλλά και λόγω της προσωπικής σχέσης που έχει σε πολλές περιπτώσεις αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα και στους πολίτες που δέχονται τις υπηρεσίες αυτές.

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Επίσης λαμβάνεται μέριμνα για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι αυτοί μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων.

Ειδικότερα, στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης υπάγονται κατ' αρχήν όσοι οι δήμοι ή νομικά πρόσωπά τους συμμετείχαν εξαρχής στο πρόγραμμα και σύναψαν σχετική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ το 2011 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να απασχολούν προσωπικό για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών. Οι εν λόγω ΟΤΑ θα πρέπει να τροποποιήσουν τα οργανογράμματά τους και να συστήσουν οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού ίδιων κλάδων και ίδιου αριθμού με τις θέσεις του προσωπικού που απασχολείται σήμερα για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, καθώς και επιπλέον θέσεις κατά 7% που θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες. Η προϋπηρεσία μοριοδοτείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 84 μήνες (7 έτη), ενώ λόγω της ιδιαίτερης φύσης και του αντικειμένου των υπηρεσιών κατ' οίκων φροντίδας ηλικιωμένων, οικονομικά αδύναμων, ΑμεΑ κ.λπ. η εμπειρία προτάσσεται έναντι της εντοπιότητας.

Μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων, οι σχετικές υπηρεσίες θα παρέχονται από τους ήδη απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ισχύουν έως τις 31-12-19 και όχι από όσους θα περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες. Μετά την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, οι συμβάσεις λύνονται αυτοδικαίως, καθώς οι θέσεις θα καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό.

Οι διοριστέοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν και να υπηρετήσουν στη θέση διορισμού τους για τουλάχιστον 10 χρόνια, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, μετάθεσης ή απόσπασης για το διάστημα αυτό.

Σημειώνεται πως το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αποδίδεται στους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή