To «κλαμπ» του ενός τρισ.

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 07:00
REUTERS/SOE ZEYA TUN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Τι κοινό έχουν οι Apple, Microsoft και Amazon.com; Η κεφαλαιοποίησή τους οδεύει προς τα 830 δισ. δολ. Τα τρία μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας δίνουν μάχη στήθος με στήθος για τον τίτλο της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο, βάσει κεφαλαιοποίησης, ενώ πριν από λίγο καιρό η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Τον Αύγουστο, η Apple ήταν ξεκάθαρα ο «νικητής» αυτής της κούρσας, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω του ενός τρισ. δολ.

Έναν μήνα αργότερα και η Amazon.com του Τζεφ Μπέζος κατάφερε να μπει στο «κλαμπ» του ενός τρισ. δολ. Με τις αγορές σε φάση διόρθωσης και τα περισσότερα χρηματιστήρια σε bear market, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Οι επενδυτές έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στην Apple, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση στις πωλήσεις iPhones. Η Apple έχει πλέον «αποχαιρετήσει» το ένα τρισ. δολάρια. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Microsoft κατάφερε, για πρώτη φορά από το 2002, να κλέψει τα σκήπτρα από την Apple και να αναδειχθεί στην πιο πολύτιμη, βάσει κεφαλαιοποίησης, εταιρεία στον κόσμο. Μπορεί η Microsoft να μη φαντάζει τόσο... συναρπαστική όσο η εμπειρία σε ορισμένες παρουσιάσεις επαναστατικών προϊόντων της Apple, όμως οι επιχειρήσεις-πελάτες μένουν πιστοί στο λογισμικό της, γεγονός που συνεπάγεται σταθερά έσοδα. Η στροφή του δ.σ. Σάτια Ναντέλα σε περισσότερες online προσφορές φαίνεται να πείθει τους επενδυτές, όπως φαίνεται και από τις επιδόσεις της μετοχής.

Στην περίπτωση της Amazon.com, το success story της στρατηγικής του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου και η αναπτυξιακή της πορεία οδήγησαν στην κεφαλαιοποίηση του ενός τρισ. δολ. Οι φιλοδοξίες της Amazon φθάνουν μέχρι τον... ουρανό, όπως και η ραγδαία ανάπτυξη επί σειρά ετών. Η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο των μαζικών ρευστοποιήσεων που κλονίζουν τα χρηματιστήρια και κυρίως τη Wall Street τους τελευταίους μήνες και περισσότερο από τις αρχές Νοεμβρίου. Οι Dow Jones, S&P 500 και οι τεχνολογικές μετοχές Apple και Alphabet της Google έχουν ήδη χάσει όλα τα κέρδη του 2018. Από την 1η Οκτωβρίου και έως τη συνεδρίαση της «μαύρης» Παρασκευής, η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει 20%, της Amazon 12% και της Microsoft 3%. Είναι πολύ νωρίς για να προδικάσει κανείς το οριστικό τέλος στο ειδύλλιο των επενδυτών με τις μετοχές τεχνολογίας.

Άλλωστε, μια διόρθωση στις υπερβολικές αποτιμήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένη. Οι προοπτικές της οικονομίας ίσως αποδειχθούν καθοριστικές για την πορεία του 2019. Και, εν μέσω εκτιμήσεων για ήπιο ράλι, ίσως γραφτεί το επόμενο επεισόδιο στο «love story» των ισχυρών της τεχνολογίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή