Αύριο συνάντηση Ερντογάν - Αχμαντινεζάντ - Αποκλείουν οι ΗΠΑ διάλογο με το Ιράν

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 19:30
UPD:19:33
A- A A+

O τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ζητήσει από τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει αύριο στο Μπακού, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών των περιφερειακών χωρών.

Η Αγκυρα, πρόσθεσε ο κ. Γκιουλ, θα μεταφέρει το ίδιο μήνυμα και στον κύριο ιρανό διαπραγματευτή για το πυρηνικό φάκελο της χώρας του, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος αναμένεται τη Δευτέρα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, απέκλεισε, σήμερα, η Ουάσινγκτον την προοπτική άμεσου διαλόγου με την Τεχεράνη, τονίζοντας ότι παρά τις αντιδράσεις που εκφράζουν η Μόσχα και το Πεκίνο, μόλις ξεκίνησε η διπλωματική διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα διμερές πρόβλημα, μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, αλλά για ένα πρόβλημα μεταξύ του ιρανικού καθεστώτος και της διεθνούς κοινότητας.

Η Γερμανία τάχθηκε πρόσφατα, με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγιερ, υπέρ του απευθείας διαλόγου Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή