Θα αναγκαστεί σε «υπερβολικά μαλακό» Brexit η Μέι;

Την Τρίτη η κρίσιμη ψηφοφορία
Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 13:13
UPD:13:14
REUTERS/TOBY MELVILLE

Britain's Prime Minister Theresa May speaks at the Confederation of British Industry's (CBI) annual conference in London, Britain, November 19, 2018. REUTERS/Toby Melville

A- A A+

Σε ένα «υπερβολικά μαλακό» Brexit, το οποίο θα κρατήσει την Βρετανία μέσα στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ε.Ε., μπορεί να οδηγηθεί τελικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, εάν χάσει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας, στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τρίτη. 

Το Κοινοβούλιο καλείται στις 11 Δεκεμβρίου να αποφανθεί εάν η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να προχωρήσει ή να «πεθάνει». Οι έως τώρα ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για την Μέι, η οποία έχει να αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματός της. 

Τη συμφωνία απορρίπτουν βουλευτές από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, άλλοι ως «ενδοτική» στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και άλλοι ως επιζήμια για την οικονομία. Δυσαρεστημένοι από τη διαπραγμάτευση της πρωθυπουργού είναι τόσο οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit που ηγήθηκαν την εκστρατείας για έξοδο από την κοινότητα όσο και στελέχη που είχαν στηρίξει την παραμονή. 

Οι επικριτές υπογραμμίζουν πως με τη συμφωνία η Βρετανία χάνει όλα τα προνόμια που είχε ως μέλος της Ένωσης, αλλά θα εξακολουθεί να δεσμεύεται από σοβαρές υποχρεώσεις και να ακολουθεί το κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, για το οποίο και δεν θα έχει λόγο. 

H ίδια η Μέι, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύουν πάντως ότι αυτή η συμφωνία είναι η «καλύτερη δυνατή». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή