Ο διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις μας στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε, μας βοηθά να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Κρεμλίνο.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των απελάσεων Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «κοιτάζουμε μπροστά, η υπόθεση έχει λήξει», με φόντο τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου που είπε πως αυτή η «μαύρη» σελίδα έχει κλείσει, αν και σημείωσε πως «από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση που έγιναν οι απελάσεις».
«Μια βροχερή ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι, ή ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός», σχολίασε ο Πρωθυπουργός. Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα δεν κινείται με βάση της πιέσεις τρίτων χωρών, κάτι που όπως είπε, αποδεικνύεται από το ότι η Αθήνα δεν συμφώνησε με την προωθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική μαζικών απελάσεων Ρώσων αξιωματούχων για την υπόθεση Σκριπάλ. «Από την άλλη όμως», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε δίκαιη βάση το πρόβλημα»
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, εκτιμώντας πως θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζει και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή. Δήλωσε την εκτίμησή του για τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό, ωστόσο εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα νέα εξοπλιστικά της Τουρκίας, δεδομένου του casus belli. Για το θέμα της Κύπρου, είπε ότι έχουν δοθεί οι αμοιβαίες διευκρινίσεις, αλλά και ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος - μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί πως οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε ειλικρινή διάλογο μαζί της. Είπε επίσης ότι, την περίοδο που πέρασε, αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ότι μπορεί να είναι μια χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα να προωθεί ένα μοντέλο πολυδιάσταστης εξωτερικής πολιτικής.
Για ενέργεια: «Δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Ε.Ε.»
Χαρακτήρισε, δε, εξαιρετικά εποικοδομητική τη συνάντηση, θεωρώντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου με μεγαλύτερη δυναμική, ενώ έκανε αναφορά σε θέματα ενέργειας. Ερωτηθείς για τους αγωγούς φυσικού αερίου, τάχθηκε υπέρ της διαφοροποίησης πηγών και διόδων, εκτιμώντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από την πλευρά της Ε.Ε.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκαν τρόποι προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, ειδικά στον αγροτο-διατροφικό τομέα. Επίσης, συμφωνήθηκε το 2019 να είναι έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη γλώσσα.
«Καλύτερες οι προϋποθέσεις για συνεργασία μετά τα μνημόνια»
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για την υποδοχή, ενώ υπενθύμισε ότι η επίσκεψή του στη Μόσχα πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ισχυρούς δεσμούς ιστορικούς δασμούς μεταξύ των δύο λαών, ενώ επανέλαβε πως ήταν διαφορετικές οι συνθήκες των προηγούμενων επισκέψεών του, καθώς πλέον η Ελλάδα έχει εξέλθει από τα προγράμματα προσαρμογής, κάτι που διαμορφώνει καλύτερες προϋποθέσεις για συνεργασία.
Χαρακτήρισε επίσης πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας την Ελλάδα στην περιοχή, ενώ στάθηκε στις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας, εκτιμώντας πως η χώρα μας μπορεί και επιδιώκει να παίξει ρόλο «γέφυρας».
naftemporiki.gr