Την επιστροφή στην ομαλότητα στις ελληνορωσικές σχέσεις σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά προσκόμματα τα οποία θα εμπόδιζαν τη σταθερή ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και με τις σημερινές συναντήσεις του Α. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν και τον Ντ. Μεντβέντεφ θα επιστρέψει ο διμερής διάλογος στην ομαλή του πορεία.
«Μέσα στις προτεραιότητες πρέπει να είναι η υλοποίηση των μεγάλων κοινών έργων, κάτι που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε νέα επίπεδα συνεργασίας» είπε.
Ο κ. Λαβρόφ θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Ειδικά για την κατάσταση στα Βαλκάνια εξέφρασε την ανησυχία του λόγω της προσπάθειας του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να «χωνέψουν την περιοχή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ως κύρια εστία αποσταθεροποίησης το Κοσσυφοπέδιο.
Ο κ. Λαβρόφ κατηγορεί τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για «κατακόρυφη, συνεχή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της ‘’Μακεδονίας’’» και όπως ισχυρίστηκε, μετά το δημοψήφισμα που απέτυχε, στη Βουλή των Σκοπίων «στις 19 Οκτωβρίου, με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών επιβλήθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές, με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου και του εκεί πρέσβη των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019».
Κατά τον κ. Λαβρόφ μια τέτοια σπουδή εξυπηρετεί τον μοναδικό σκοπό της Ουάσινγκτον για τη βεβιασμένη ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αφού οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. «μπορούν να διαρκέσουν, όπως λέει η εμπειρία, μερικές δεκαετίες».
Για τη Νότια Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει ότι η μαζική έξοδος του χριστιανικού πληθυσμού έχει διαταράξει την εθνο-θρησκευτική ισορροπία και αυτό είναι συνέπεια της έξωθεν επιβολής στους λαούς της περιοχής ξένων μοντέλων ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικών συνταγών.
Επισημαίνει επίσης πως η σταθερότητα στην περιοχή μάλλον δεν είναι εφικτή χωρίς τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού και υπογραμμίζει ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στην καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού.