Στυλιανίδης: Αισιόδοξο το μέλλον του Πατριαρχείου

Χάρη στις δεσμεύσεις της Τουρκίας
Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 16:54
UPD:16:59
A- A A+

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυώνται την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και την απρόσκοπτη και ελεύθερη λειτουργία του.

Αυτό τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

«Τα θεσμικά και πολιτικά κείμενα που προέκυψαν, περιγράφουν τους όρους και τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής διαδρομής της Τουρκίας και νομίζω ότι μέσα από αυτά τα κείμενα προδιαγράφεται ένα πιο αισιόδοξο μέλλον και για τα μειονοτικά δικαιώματα αλλά και για την ορθή και πλήρη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου», σημείωσε ο έλληνας υπουργός, αναφερόμενος στα τελευταία προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο.

«Νομίζω ότι όσο γρηγορότερα η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται και υλοποιεί αυτές τις προϋποθέσεις, τόσο περισσότερο διευκολύνει τον δικό της ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς όφελος και του τουρκικού λαού», τόνισε ο έλληνας υπουργός.

«Η ελληνική διπλωματία κατέβαλλε επίμονες προσπάθειες στο ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε μαζί με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους το θεσμικό πλαίσιο που θα επιταχύνει και θα διευκολύνει τις μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας ενόψει του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα ενισχύσει δια μέσου της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας προγράμματα ανθρωπιστικής προσφοράς προς αναπτυσσόμενες χώρες μαζί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και ότι θα ενισχύσει τις οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή