Ε.Ε.: Κανένας κίνδυνος καρκίνου από την ασπαρτάμη

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 17:06
A- A A+

Δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν τη γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), απορρίπτοντας επιστημονική έρευνα που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η ουσία αυτή είναι επικίνδυνη.

Η EFSA απέρριψε πρόσφατη έρευνα του ιταλικού Ιδρύματος Ramazzini, σύμφωνα με την οποία, η γλυκαντική ουσία -που χρησιμοποιείται ευρέως σε διαιτητικές τροφές, αναψυκτικά και ως υποκατάστατο της ζάχαρης- αύξησε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε αρουραίους.

Η EFSA ανακοίνωσε ότι από την εξέταση της έρευνας του Ινστιτούτου Ramazzini δεν προκύπτουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ασπαρτάμη ευθύνεται για αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου στους αρουραίους και ότι μολονότι η ουσία αυτή προκάλεσε πράγματι βλάβη στα νεφρά των αρουραίων, αυτό δεν θα συμβεί στους ανθρώπους.

«Το συμπέρασμά μας βάσει όλων των στοιχείων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας είναι ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης της αποδεκτής ημερήσιας ποσότητας λήψης της ουσίας αυτής που είχε οριστεί προηγουμένως, ούτε ότι σε αυτό το στάδιο (...) χρειάζεται οποιαδήποτε περαιτέρω εκτεταμένη αναθεώρηση (των προδιαγραφών) της ασφάλειας της ασπαρτάμης», δήλωσε υπεύθυνη της EFSA σε συνέντευξη Τύπου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή